Zsírégető torna

A zsírégető torna egy könnyű vagy közepesen nehéz aerob edzést jelöl, mely során, az aerobic-kal ellentétben az ugráló gyakorlatok helyett lépkedés van, nem koreografált, könnyen követhető. Nem az erőt megfeszítő, hanem a folyamatos mozgás a hangsúlyos. A zsírégető torna javítja a keringési rendszert, az oxigénfelvevő képességet, az immunrendszert és az izületek állapotát. A zsírégető torna mozgásformája úgy lett kialakítva, hogy könnyen követhető legyen és ne terhelje túlzottan az izomzatot. Az izmok természetesen lassan, de biztosan erősödnek, de a zsírégető torna során nem az intenzitás, sokkal inkább a rendszeresség a lényeges.

Vannak akik a zsírégető torna végére teszik az erősítő részt, vannak akik azzal kezdenek. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya egyaránt. Erősítéssel kezdeni kissé megterhelőbb, ám zsírégetés szempontjából hatékonyabb. Bemelegítés után hozzávetőlegesen 15 percre van szüksége szervezetünknek ahhoz, hogy elérje az optimális energia szintet és elkezdje a tartalékokat felemészteni. Ennek tudatában érdemesebb ezt az energia szintet minél előbb elérni, és ezek után a teljes edzés során a zsírégetés folyamatát segítjük elő, ami a zsírégető torna célja. Hatékony edzésforma és sokak által javasolt, amikor 10-15 percenként váltogatjuk az erősítő gyakorlatokat és a lazító gyakorlatokat. Ennek az az előnye, hogy nem hajtjuk túl magunkat, nem érezzük kellemetlennek a megterhelést, továbbá izomzatunk fejlődése során egyre hosszabb időt szánhatunk az erősítő gyakorlatok számára.

Több fontos összetevő is létezik a zsírégető torna alkalmazása folyamán, melyek nem kapcsolódnak szervesen az edzés programhoz, de hatékonyabbá teszik azt. Első és legfontosabb az étkezés által befolyásolni az eredményességet. Zsírégető torna előtt másfél órával együnk utoljára, hogy edzés közben ne az emésztésre koncentrálódjon szervezetünk figyelme, továbbá másfél órával előtte mindenképpen együnk, hogy legyen elegendő energiánk a tornához. Fontos szabály, bár sokan nem veszik figyelembe, pedig nagy befolyással bír a zsírégető torna végkimenetelére, nem utolsó sorban a közérzetünkre. Ennek tudatában, akár szabályként is hozhatjuk magunknak és mint minden mást, ezt is hamar meg lehet szokni.

A helyes légzés technika alkalmazása alapvető és elengedhetetlen a szívritmus szabályozásával kapcsolatban. Az orron át való egyenletes lélegzés fontos összetevője annak, mennyire vagyunk kitartóak a zsírégető torna során. Szervezetünknek ugyanolyan szüksége van a kielégítő oxigén ellátásra, mint a tápanyagra. Amennyiben nem jut elegendő oxigén a sejtek számára, hamar elfáradnak, aminek folytán a zsírégetés nem történik megfelelő mértékben és még a kedvünket is elveszi az edzéstől, hiszen kifáradunk a semmiért.

A helyes légzés technika nem csak annyiból áll, hogy az orrunkon keresztül egyenletesen lélegezzünk, fontos összetevője a helyes tartás. A rohamos elfáradást az is elősegíti, ha görnyedünk, mintegy pihenésképpen, akár a futópadon, akár a szobabiciklin, miközben az oxigén szabad útját gátoljuk. Ezért érdemes inkább a tempót csökkenteni, amennyiben fáradni kezdünk a zsírégető torna folyamán, és ezzel biztosítva a lazítást, de ne használjuk támasztéknak a gépeket, mert ezzel biztosan megakadályozzuk szervezetünk elegendő mennyiségű oxigén felvételét. Amennyiben kis súlyzókat használunk kocogás vagy gyaloglás közben, ilyenkor egyszerűen tegyük le azokat, és úgy folytassuk a gyakorlatokat.

A zsírégető torna önmagában nem elég, ha mellette kalóriadúsan táplálkozunk. Egy enyhe étrend módosítást mindenképpen megkövetel a kívánt eredmény elérése. Ez persze legjobb, ha fokozatos mértékben történik. Először elég a cukrot kitenni háztartásunkból, aztán folyamatosan át lehet állni az egészségesebb étkezésre. Fontos, hogy a zsírégető torna során ne kezdjünk drasztikus fogyókúrába, hiszen akkor nem lesz kellő energiánk az edzésekhez, mely szintén eredménytelenséghez vezet.

Figyeljünk jobban a folyadékfelvételre, mely akár a zsírégető torna során is lehetséges. Az ásványvizes palack mindig ott lehet mellettünk edzés közben, hiszen a folyadékot pótolni kell, másrészről a zsírégetést is aktívabbá teheti. A legfontosabb azonban, hogy edzés közben ne álljunk le pihenni rövid időre sem, mert akkor a testünkben végbemenő folyamatok is leállnak, és az addigi erőfeszítéseink kárba vésznek.

A zsírégető torna legnagyobb előnye, hogy saját magunk alakíthatjuk az edzés erősségét, saját teherbíró képességeinkhez idomítva azt. Ez nem konkrét edzés tervet foglal magába, bármikor a torna során alakíthatjuk. Esetlegesen edzőterem sem kell hozzá, otthon is végezhető. Legoptimálisabb, ha a mozgás formákat váltogatjuk ahhoz mérten, hogy úszni vagy futni szeretünk jobban. Mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, mely leginkább kedvünkre való, így nem érezzük kínos kötelességnek az edzéseket.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.