A zóna diéta

1995-ben kezdett ismertté válni a zóna diéta. Eredeti célja a szívbetegségek megelőzése volt, viszont fogyókúraként is elterjedt, mivelhogy észrevették, hogy fogyasztó hatása is van.

A zóna diéta kitalálója Dr. Barry Sears biokémikus. A módszer alapja, hogy az étrendünk (mind a reggeli, az ebéd és a vacsora) 30 százalékban tartalmaz fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. Ami így egy lassabb ütemű fogyást eredményez. A zóna diéta igencsak eltér a jelenleg általánosan elfogadott diétáktól, ugyanis ezeknél a szénhidrát legfeljebb 60, a fehérje 10-15, a zsír pedig maximum 3 százalékot tesz ki. Ezen felül nem nézik az egyes étkezéseken belüli arányokat.

Dr. Sears szerint a zóna diéta ilyen formán lehetővé teszi, hogy látványosan és egyenletesen leadjuk a felesleges kilókat. Ezen felül kiegyensúlyozottá teszi a testi állapotot, sőt hosszú és egészséges életet tud biztosítani, el tudjuk kerülni vele a krónikus betegségek egy részét. Mindezt úgy, hogy – a fenti arányokat betartva – egy nap többször kis mennyiséget fogyasztunk el.

A zóna diéta értelmében ötször étkezzünk egy nap, és akkor is meghatározott időközökkel. A reggelinek pl. közvetlenül az ébredés után, 1 órán beül kell lennie, az utolsó, kis étkezésnek pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Dr. Sears sok olyan cukorbeteg személyt vizsgált meg, akik keringési problémákkal is küszködtek a cukorbetegség mellett. Így kezdett kialakulni a zóna diéta. Rájött arra, hogy e betegségek azáltal orvosolhatók, hogy kordában tarjuk a szervezet inzulinszintjét. Egy kis magyarázat: az inzulin egy olyan hormon, amelynek az egyik igen fontos funkciója, hogy a felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja és elraktározza.

Dr. Sears szerint a zóna diéta segítségével el tudjuk érni, hogy a szervezet úgynevezett zsírégető módban maradjon. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem eltárolja a zsírt, hanem felhasználja. Ezzel szemben található a másik forma, a szénhidrátégető. Ebben az esetben az ember hízik és kevésbé energikus, inkább fáradékony. Vagyis a zóna diéta a szervezet inzulinszintjét egy megfelelő „zónában” tudja tartani. Ezáltal olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amelyek elkezdik elégetni az elraktározott zsírt.

A zóna diéta része, hogy eközben odafigyelünk arra is, hogy kalóriaszegény ételeket együnk. A fehér lisztből és a cukorból készült termékeket kerülni kell, a szénhidrátok közül pedig azokat érdemes fogyasztani, amelyek lassabban bomlanak el – úgymint zöldségek, gyümölcsök. A fehérjeforrások közül a zóna diéta során is természetesen a soványabbakat kell választani, pl. csirkemell, pulykamell, halfélék. A zsíroknál az olíva olajat és a kukorica olajat ajánlják.

Így a zóna diéta egy szénhidrátszegény diéta, amit viszonylag könnyű betartani, és sokféle élelmiszertípus fogyasztását megengedi. Amit kifejezetten tilt, az csak a magas szénhidráttartalmú gyümölcsök és zöldségek. Ilyen a banán, a kukorica és a sárgarépa. A zóna diéta segítségével a  szervezet rövid időn belül beáll arra, hogy optimálisan hasznosítja a bevitt tápanyagban lévő energiákat, ami súlycsökkenést eredményez.

Milyen ételeket lehet fogyasztani a zóna diéta alatt? A szénhidrátok közül: a legtöbb zöldség, gyümölcs, a gabonafélék közül az árpa és a zab. Ami nem ajánlatos: a keményítőtartalmú zöldségek, úgymint répa, kukorica, zöldborsó, krumpli, banán, aszalt gyümölcsök, cukor és a fehér liszt. A fehérjeforrásoknál a legjobb a tojásfehérje, csirke, pulyka, halak. A zsírok közül ajánlatos: olíva olaj, kukorica olaj, mandula, mogyoró és a tengeri halak olaja. Kerüljük: sertészsír, vaj, margarin, szójaolaj.

Fontos lehet a zóna diéta megsegítésére, ha lehetőleg minden nap azonos időpontokban étkezünk. Az ébredés után 1 órával mindenképpen reggelizünk meg. Az éjjeli alvás kivételével a napi étkezések között ne teljen el több 5 óránál, és minden nap nyolc alkalommal igyunk 2-3 dl vizet. Ha esetleg a zóna diéta során egy-egy étkezéskor felborult az egyensúly, akkor se aggódjunk, hanem a következő étkezésnél térjünk vissza fenti arányhoz.

További információ a zóna diéta módszeréről: Barry Sears – Bill Lawren: A zóna

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.