A vércsoport diéta


A vércsoport diéta alapvetően egy olyan étrendet jelent, amelyben az egyes vércsoportok határozzák meg, hogy mely élelmiszereket érdemes igazán fogyasztani, és ezzel szemben melyek azok, amelyeket inkább kerülni kell. Ezen felül azt is megmutatja, hogy mely mozgásformák hasznosabbak az adott szervezet számára.

A vércsoport diéta viszonylag újkeletű, kitalálója Dr. Peter D’Adamo természetgyógyász, kutatóorvos. Kísérletei során megfigyelte, hogy ugyanaz az élelmiszer az egyes emberekre másféleképpen hat, és ennek okát a különböző vértípusokban találta meg.

A vércsoport diéta elméletét „Az AB0 terv” című könyvében fejti ki, amelyben az élelmiszereket három fő csoportra bontja. Az első a szervezetünkre kimondottan jó hatással lévők, majd a semlegesek és végül azok, amelyek ártalmasak lehetnek, ezért inkább kerülendők. Mivel a megfelelő élelmiszerek fogyasztása segíti a szervezetet a táplálék jobb hasznosításában, ezért ez a fajta étrend a fogyni szándékozóknak is segítség lehet, illetve segíthet abban is, hogy az ideális testsúlyt megtartsuk – függetlenül attól, hogy maga a vércsoport diéta nem egyfajta fogyókúrás módszer.

A fenti elmélet válasz lehet arra is, hogy miért van az, hogy bizonyos személyek ugyanattól a fogyókúrás recepttől sikeresen lefogynak, míg másvalaki nem lesz tőle soványabb. Mindenesetre a vércsoport diéta módszere jó közérzetet és nagyobb energiát tud biztosítani, és elméletileg csökkenti a kockázatát a későbbi, súlyosabb betegségek kialakulásának.

Négyféle vércsoport létezik. Az első, és egyben a legritkább csoport, a 0-ás. Dr. Peter D’Adamo szerint az Afrikában élő őseink voltak 0-sak, akik vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. A vércsoport diéta szerint ők nyugodtan fogyaszthatnak borjút, marhát, vadhúsokat. Viszont nem ajánlják nekik a libát, a kacsát, a füstölt húsokat, a tejtermékeket és a búzából készült ételeket. Sőt a kávét és az alkoholféléket sem engedi a vércsoport diéta.

Mikor afrikai őseink áttértek a földművelésre, kialakult a következő csoport, vagyis az A. Ez jelenleg Közép-Európában a leginkább előforduló típus. Ennél az esetnél – a vércsoport diéta szerint – a szervezetre jó hatással lévő ételek a rizs, a szójafélék, a lencse, a bab. A fűszerek közül például a petrezselyem és a mustár.

Az Az AB0 terv című könyv azt is javasolja az A vércsoportú egyéneknek, hogy kerüljék a húsok fogyasztását. Kivéve néhány halfélét. Ezenfelül a vércsoport diéta a krumplit és a tejtermékeket (a kecsketej és a kecskesajt kivételével) is a kerülendő kategóriába sorolja.

A B típusba eső emberek a vércsoport diéta alapján nyugodtan fogyaszthatnak húsokat (a csirkét és a sertést kivéve), tejtermékeket, szójaféléket. Kerüljék viszont pl. a tejjel készített fagylaltot, a kukoricát és a paradicsomot. Ez a csoport az elmélet szerint akkor alakult ki, amikor a fent említett afrikai ősök hidegebb éghajlatokra kezdtek vándorolni.

Utolsó csoportunk az A és a B típusú emberek keveredéséből alakult ki. Az AB vércsoportú emberek alapvetően ehetnek húsokat, pulykát, nyúlhúst, bárányt a vércsoport diéta értelmében. Ezen kívül krumpliféléket, rizst, búzát. A gyümölcsök közül szinte bármit, ami Magyarországon megterem. A gyógynövények közül jót tesz nekik a kamilla és a borsmenta. Amit viszont kerülniük kell: a baromfik, a marha és a sertés a húsfélék közül, és a vércsoport diéta azt is mondja még, hogy ne igyanak fekete teát.

Mivel az egyes emberek másképpen reagálhatnak erre a hirtelen megváltoztatott étrendre, a vércsoport diéta megkezdése előtt egy beteg embernek érdemes konzultálnia az orvosával. És hogy teljes lehessen a pozitív hatás, a fentieket érdemes kiegészíteni némi testmozgással, edzéssel. És azt sem árt figyelembe venni a vércsoport diéta alkalmazásakor, hogy ha már elhízásról van szó, előfordulhat, hogy valaki azért vált túlsúlyossá, mert mozgásszegény az életvitele. Esetleg valamilyen lelki ok van a háttérben. Ezek miatt maga a vércsoport diéta önmagában esetleg nem hozná a várt eredményt a fogyni kívánó ember számára.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.