A táplálékallergia

Maga az allergia túlérzékenységet jelent. Amikor egy embernél egy anyag jelenléte a szervezetben nem normális, erős reakciót vált ki. A táplálékallergia esetében is erről beszélünk, csak itt nem virágpor vagy ehhez hasonló anyagok váltják ki a heves hatást, hanem valamelyik élelmiszer, annak is valamely összetevője. Az immunrendszer ezt az alkotót káros, idegen anyagnak tartja és védekezik ellene. A táplálékallergia az adott étel elfogyasztása után rögtön vagy akár pár órával utána jelentkezik. Ezek a reakciók lehetnek teljesen veszélytelenek (pl. szájzsibbadás vagy bőrviszketés), de akár életveszélyesek is. A táplálékallergia súlyosabb tünetei: kiütések, az arc, torok vagy akár egyéb testrész megduzzadása, hasmenés, hányás esetleg szédülés, ájulás.

A leggyakrabban gyerekeknél jelentkezik a táplálékallergia – főként szójára, tejre, tojásra vagy búzára. Ennek miértje, hogy még nem fejlődött ki teljesen az emésztőrendszerük ebből a szempontból. Így viszont ezt a kicsik általában ki is növik.

Milyen élelmiszerrel kapcsolatban alakulhat ki a táplálékallergia? A legtöbb esetben ez valamilyen fehérjeféle. A leggyakoribb allergén ételek: tojás, hal, rák, olajos magvak (mint pl. a mogyoró, a dió), de gyerekek esetében a táplálékallergia kiegészülhet még a tehéntejjel, az eperrel és a málnával. Előfordulhat az is, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök miatt alakulnak ki kellemetlen tünetek, úgymint szájzsibbadás és viszketés, a nyálkahártya megnagyobbodása. Ez nem igazi táplálékallergia, csak úgynevezett keresztreakció, amit az okoz, hogy a zöldségben, gyümölcsben lévő fehérje nagyon hasonlít ahhoz a fehérjéhez (pl. virágpor), amelyre az illető valóban allergiás.

A táplálékallergia nemcsak valamely élelmiszer miatt jelentkezhet, hanem lehet az is az oka, hogy az adott élelmiszer készítése során allergén anyagot – fűszer, tartósítószer – adtak hozzá az ételhez. Ezen kívül a gyártás során is belekerülhetett olyan anyag, amely a táplálékallergia reakcióit váltja ki. Mondjuk abban a gyárban, ahol az adott terméket készítették, foglalkoznak még egyéb fajta élelmiszer gyártásával is. Szintén allergiát okozhat jó néhány adalékanyag is – színezőanyagok, aromák stb.

Hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy valóban jelen van táplálékallergia? Ennek első módja, hogy a „beteg” feljegyzi, hogy pontosan mikor és mit fogyaszt kb. egy hónapon át. Ez nagy segítsége lehet az orvosnak is. A diagnózis második lépése a bőrpróba, amelynél a gyanús anyagokat a bőrbe juttatják apró mennyiségben, ami által a táplálékallergia tüneteit figyelhetjük majd meg. Amennyiben ténylegesen arra a komponensre vagyunk allergiásak. Szükség lehet vérvizsgálatra is. De ez sajnos nem ad 100 százalékig biztos eredményt.

A táplálékallergia gyógymódja a következők lehetnek. Első – és talán a legegyszerűbb – megoldás az, hogy elkerüljük az adott élelmiszer fogyasztását. Ehhez viszont pontosan ismernünk kell az adott ételek összetevőit, vásárláskor is ügyelnünk kell arra, hogy milyen összetevőjű terméket választunk.

Gyógyszeres kezelés is létezik, viszont ismerve a gyógyszerek számos mellékhatását (és a végén már fogalmunk sem lesz arról, hogy valójában mi az, ami allergiás reakciót váltott ki), nem a legajánlatosabb. Ha mást nem is, de annyit mindenképpen érdemes tenni, hogy megerősítjük az amúgy sem éppen erős immunrendszerünket, hogy megfelelő módon működjön. Ugyanis, ha táplálékallergia vagy másfajta allergia alakult már ki, akkor védekezőrendszerünk működése már eleve nem a legoptimálisabb. Ehhez nagy mennyiségű vitamin-kiegészítés javasolt.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.