A szénhidrát diéta

A szénhidrát egy olyan anyag, amely szénből és vízből áll. Ennek legegyszerűbb formája a cukor, bonyolultabb formája pl. a burgonya, a kukorica – vagyis az úgynevezett keményítők. A legösszetettebb formájuk a rostok. A szénhidrátok szerepe az, hogy gyors, de rövid ideig tartó energiát biztosítson a szervezet számára. Ezt érdemes megérteni a szénhidrát diéta elméletéhez.

A szénhidrát diéta során a testet „zsírégetővé” tesszük. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tárolja a zsírt, hanem felhasználja. Az energiaszint itt magas, nincs vágyakozás bizonyos ételek után, és nincs állandó fáradtságérzet. Ezzel szemben létezik a "szénhidrátégető" forma. Ilyenkor az történik, hogy a túl sok szénhidrátot a szervezet vércukorrá, majd testzsírrá alakítja, és akként tárolja el. Így az ember meghízik. A szénhidrát diéta segítségével tehát azt szeretnénk elérni, hogy elégessük a már elraktározott nagyobb mennyiségű zsírt, illetve az, hogy a szervezetet magasabb energiaszintre hozzuk.

A szénhidrát diéta egyik és leginkább ismert formája az „Atkins diéta”, amelyet Dr. Robert C. Atkins kardiológus (szívszakorvos) talált ki, aki sok éven keresztül kutatta a szénhidrátok szerepét és hatását. E szénhidrát diéta alapja, hogy minimális mennyiségű szénhidrátot viszünk be a szervezetbe.

Tiltva van minden olyan élelmiszer, ami cukorral és/vagy fehér liszttel készült – kenyérfélék, tészták, édességek, cukros gyümölcsök. Viszont a Dr. Atkins szénhidrát diéta minden olyan ételt megenged, amelyben kevés vagy nulla a szénhidrát mennyisége, ilyenek pl. a húsok, a tojás, ezek gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyaszthatóak. Az étkezés aránya kb. így nézne ki: szénhidrát 15-20, zsír 45 és fehérje 40 százalék.

Az Atkins szénhidrát diéta több szakaszból áll. Az első fázisban szinte csak fehérjét lehet fogyasztani – húsféléket, tojást, halakat. Szénhidrátból legfeljebb 20 grammot engedélyez a szénhidrát diéta e szakasza, és azt is kizárólag zöldségek formájában. A gabonafélék, a kenyér mellőzve van. Ezenkívül az összes tejtermék, kivéve a sajtok és a vaj. Ehhez jön minden nap 2 liter koffeinmentes folyadék a szénhidrát diéta részeként. Ez a szakasz összesen 2 hét, és már ez idő alatt elkezdhetnek lemenni a felesleges kilók.

A következő szakasz a 15. naptól kezdődik a szénhidrát diétában. Itt már 30 gramm szénhidrátot lehet elfogyasztani naponta. Ezután következik a harmadik szakasz, amelyben már ehetünk péksüteményeket is, természetesen nem túl nagy mennyiségben. A szénhidrát diéta ezen szakaszában folyamatosan növelni kell a szénhidrátok mennyiségét egészen addig, amíg meg nem állapítjuk azt a mennyiséget, amelyre szüksége van a szervezetünknek ebből az anyagból.

Ez az érték 40-120 gramm között lesz naponta a nem, az életkor és a munkavégzés szerint. A szénhidrát diéta ezen részében alaposan figyelnünk kell a szervezetünk reakcióit, hogy pontosan meg tudjuk ezt állapítani. Nyilvánvalóan az Atkins szénhidrát diétában is, mint minden olyan esetben, amikor valaki fogyni kíván, érdemes időt fordítani a testmozgásra és a vitaminok bevitelére.

Egy másik fajta a szénhidrát diéta a déltengeri diéta. Ezt a módszert dr. Arthur Agatston indította el a 2003-ban kiadott könyvével. Ez a módszer nagyban hasonlít a fent leírt Atkins szénhidrát diéta módszeréhez. Itt sem kell éhezni, sőt naponta többször szabad normál mennyiségű élelmiszert enni. Az első szakaszban nem szerepelhet az étrendben kenyér, rizs, burgonya, kukorica, és sütemény.

A legtöbb gyümölcsöt és tejterméket sem szabad fogyasztani, a sajtok közül is csak az alacsony szénhidráttartalmúakat engedi az Agatston-féle szénhidrát diéta. Cukor helyett pedig édesítőszert kell használni. Amit viszont lehet, az a húsfélék, a tojás és a zöldségek közül a zöld leveles saláták. Az első 2 hét után viszont már enyhül a szénhidrát diéta, visszakerülnek a gyümölcsök, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek nagy része.

Az Atkins étrendhez tejes ismertetőt ad a „Dr. Atkins forradalmian új étrendje”, a „Dacolj a koroddal”. A déltengeri szénhidrát diéta pedig „A South Beach diéta” című könyvben kerül kifejtésre.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.