Szálkásító diéta

A szálkásító diéta alapja a megfelelő kalória-bevitel. Heti fél kilogramm súlynövekedéshez napi 500 kalória többletre van szükség. A fehérjebevitel minőségi izmokat eredményez. A szénhidrát az energiaforrás sport közben, ezért edzés előtt érdemes szénhidrátot bevinni. Az izmok építésére azonban nem alkalmasak, ahhoz fehérjére van szükség, ezért az edzés utáni táplálkozás része kell legyen. A zsírfogyasztás főként telítetlen zsírokból álljon a súlyfelesleg elkerülésének érdekében. A bevitt tápanyag erősen befolyásolja az edzés során elért alakváltozásunkat, ezért érdemes rá legalább ugyanannyira figyelni, mint az edzéstervre.

Napi háromszori étkezés nem megfelelő a szálkásításhoz, mert az étkezések között eltelt idő túl hosszú. A tápanyag három óra alatt felszívódik, a továbbiakban pedig szervezetünk az izomzatot kezdi el lebontani, hogy energiához jusson. Ezért a napi ötszöri-hatszori étkezés az ideális. Kevésbé megterhelő a gyomornak és a vércukorszint ingadozását is elkerülhetjük vele. Emellett felgyorsítja anyagcserénket, miáltal a fehérje könnyebben felszívódik és beépül az izomzatba edzés során.

Legfőbb tápanyagaink az izomépítéshez a fehérje, a szénhidrát, a zsírok és a víz. A szénhidrát szolgáltatja az energiát, továbbá segíti a fehérje felszívódását. A szénhidrátok lehetnek egyszerűek és összetettek. Az egyszerű szénhidrátokat, főként a cukrot lehetőleg kerüljük, továbbá a cukros üdítőket és a cukrozott élelmiszereket. Kivétel lehet edzés után a szőlőcukor, mely hirtelen megemeli az inzulinszintet és segíti az edzés utáni táplálék felszívódását. Az összetett szénhidrátot keményítőt és rostot tartalmaznak, ezek a teljes kiőrlésű tésztafélék, zabpelyhek és hasonlóak, zöldségek és gyümölcsök. Főként ezekből fedezzük szénhidrát szükségletünket. A gyümölcs is veszélyes lehet nagy mennyiségben, hiszen egy ember maximum 200 kalóriának megfelelő gyümölcscukrot képes lebontani egy nap alatt, a többi lerakódik.

A zsírokra szükségünk van a vitaminok felszívódásának érdekében, továbbá az immunrendszer erősítésében. Főként növényi olajokkal biztosítsuk a zsírbevitelt, ezek a telítetlen zsírok.

A szálkásító diéta alapja a fehérje. Minden étkezéskor kell fehérjét fogyasztanunk. Edzés mellett a napi szükséglet 2 g/testsúlykilogramm. Leghasznosabb fehérjék a tejben, tojásban, húsban és halfélékben vannak.

A megfelelő mennyiségű víz bevitele nagyon fontos, hiszen ennek hiányában csökken az izomzat teljesítőképessége, továbbá az anyagcsere folyamatok nem működnek megfelelően. Ennek elkerülése érdekében a napi víz bevitel mennyisége ne essen két liter alá.

A mennyiség és minőség összhangja nagyon fontos a szálkásító diéta folyamán. Nem mindegy, hogy miből mennyit fogyasztunk. Az étkezések időpontját az edzés időpontja szerint határozzuk meg. Edzés előtti órákban fogyasszunk szénhidrátot, mely plusz energiát nyújt az edzés során, de fehérjét is fogyasszunk emellett, hogy izmaink hozzájussanak a megfelelő aminosavakhoz. A legfontosabb étkezés a nap folyamán az edzés utáni étkezés, mely főként fehérjéből álljon, továbbá a kreatin bevitel is ekkor ajánlott.

A táplálékkiegészítők nagyon fontosak. A tömegnövelő és fehérjeporok nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak minimális zsírok jelenléte mellett. A legtöbb táplálékkiegészítő olyan hatóanyagokat tartalmaz, mely a hagyományos ételekben igen kis mennyiségben fordulnak elő. Ilyen a tömegnövelő kreatin, az anyagcsere gyorsítók és a tejsavófehérje. A legfontosabb táplálékkiegészítők a jó minőségű fehérjepor, a kreatin, a multivitamin készítmények és a glutamin. Ezeket folyamatosan szedhetjük.

Bármennyire is diétázni szeretnénk, mindenképpen először a tömeget kell növelni ahhoz, hogy szálkásítani tudjunk és csak ezután jöhet a negatív kalória egyensúly. Fehérjekiegészítőkre van ehhez szükség, melyet edzés utánra iktassunk be önmagában, vagy napközben szénhidrátos étkezéshez. Másik nagyon fontos kiegészítés az aminosavak bevitele, melyek táplálékkiegészítők formájában kalória-bevitel nélkül tud megtörténni, továbbá megakadályozza az izomtömeg leépülését. Ehhez komplex aminosavakat érdemes beszerezni, melyek bármikor szedhetők.

A zsírégetők szedése a tömegnövelés után lehetséges, de nem javasolt. Ezeknek a fő hatóanyaguk a koffein, mely gyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, ezáltal több kalóriát égetünk. Ennek fényében láthatjuk, hogy ezek nem csodaszerek és nem is nélkülözhetetlenek.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.