Sószegény diéta

Mielőtt belekezdenénk akármilyen sószegény diéta alkalmazásába, tisztában kell lennünk néhány alapvető adattal arra vonatkozólag, hogy mennyi a szervezetünk  ideális nátriumszükséglete. A felnőttek ideális napi sóbevitele hozzávetőlegesen 5 gramm, ez az érték ma magyarországon 5-12 gramm, ami magában foglalja az élelmiszerek természetes nátriumtartalmát és a felhasznált konyhasó mennyiségét is. Magyarországon az erős sózási szokások miatt már gyermekkorban gyakori eset a gyerekkori magas vérnyomás és az elhízás. Ebből adódóan a magas vérnyomás hatékony kezelése lehet a sószegény diéta.

Sokáig élt az a tévhit a köztudatban, hogy az asztali só kiváltása tengeri sóval, egy sószegény étrendet alakít ki. A tengeri só nátriumtartalma csupán 10%-al kevesebb az asztali sókénál, viszont mégis érdemes kiváltani, hiszen ásványi anyagokban igen gazdag, ilyenek a jód, magnézium és a kálium.

Magas sótartalmú élelmiszerek, melyeknek a fogyasztását érdemes elkerülni, a következők: hús és halkonzervek, füstölt húsok, szalámik, kolbászfélék, felvágottak, levesporok, leveskockák, fűszerkeverékek, sós sütemények, chipsek, juhtúró, csokoládé, sós pékáruk és a gyorsétteremi ételek.

Alacsony sótartalmú élelmiszerek, melyeket érdemes étrendünkben állandóvá tenni, a következők: zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök, gabonakészítmények, főtt tészták, tejtermékek.

Nagyszerű recept a sószegény diétához a bíbor szendvicskrém, mely hozzávetőlegesen ugyanolyan mennyiségű céklából és margarinból áll. A céklát nyersen, lereszelt állapotban elkeverjük a margarinnal, metélőhagymával, őrölt köménnyel és reszelt tormával ízesítjük.

Sószegény diéta túlzott alkalmazásakor hiánybetegségek léphetnek fel, erre figyeljünk. A nátriumra szüksége van szervezetünknek. Ez biztosítja a szövetek tónusát és a tesfolyadék nyomását, továbbá részt vesz az izmok és idegek ingerlékenységének fenntartásában. A nátrium egy része a csontokban található, továbbá az enzimekben keményítő lebontó funkciója van. Tehát a sószegény életmódot óvatosan, fogyókúra alkalmával csak meghatározott ideig végezzük.

A sószegény diéta alapja, hogy a táplálkozás során egyre inkább csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét. Ezt megkönnyíti, ha más fűszerekkel ellensúlyozzuk az ízesítést. Ezt lehetőleg fokozatosan tegyük, így könnyebben hozzászokhatunk a sószegény életmódhoz. A diéta összeállításához mindenképpen rendszeresítsünk egy táblázatot, melyen fel van tüntetve az élelmiszerek sótartalma. A közepes sószegény diéta 500-1500 mg nátriumot tartalmaz. Fogyókúra esetén érdemes a sószegény étrendet kalóriaszegény diétával párhuzamosan végezni, így gyorsabb és garantáltabb fogyást érhetünk el.

Amennyiben valamilyen vízhajtó készítményt szedünk, nem tanácsos a sószegény étrend, hiszen a vízhajtók kiürítik a nátriumot a szervezetből, így hiány léphet fel, ami akár betegséghez is vezethet. A vízhajtók a nátriumon kívül más fontos ásványi anyagokat is kiüríthetnek, melyeket nagyon fontos pótolni táplálékkiegészítők formájában. Fontos figyelnünk a folyadékbevitelre, mivel a sószegény diéta alkalmazása során nem kívánja a szervezet a folyadékot, így fokozottan kell ügyelni arra, hogy a minimális két liter folyadékfelvétel meglegyen naponta, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea formájában.

Mint a többi kúra esetében, így a sószegény diéta során is elengedhetetlenül fontos a testmozgás, mely egészségünket is gyorsabban helyreállítja és a testsúlycsökkenést is meggyorsítja. Mindenképpen szakítsunk időt arra, hogy naponta fél órát mozogjunk, a kúra is hatékonyabb lesz ezáltal, és kellemesen elfáradva jobban is érezzük magunkat.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.