Narancsbőr

A tévhittel ellentétben a cellulitis nem azonos a narancsbőrrel. A narancsbőr a bőr alatti kötőszövetek alatti zsírlerakódást jelenti, ekkor a bőr úgy néz ki, mint a narancs héja, a nevét is innen kapta. Kialakulásának elsődleges oka a túlzott ösztrogén termelés, melyet a máj nem tud megfelelően lebontani, ezért a bőr alatti kötőszövetekben raktározódik. Mivel ez nem túl szép látvány, és nagyon sokan küzdenek vele, ezért közkedvelt kozmetikai téma. Az okból következően nem függ a túlsúlytól, sem az ülő foglalkozástól, így nem tehetünk mást, mint megpróbáljuk különböző kozmetikumokkal és egyéb módszerekkel visszaszorítani a tüneteket.

A narancsbőr kialakulása nem korfüggő, hiszen oka a hormonokban rejlik, melyet nem csak a fogamzásgátló tabletták tartalmaznak, hanem a hormon kezelt élelmiszerek is. Továbbá vannak egyéb módjai, hogy hormonháztartásunk ne legyen megfelelő egyensúlyban, ilyen a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a sok stressz.

Egyre több nő szenved a narancsbőrtől, és az első reakció mindig a pánik és a kétségbeesett kutatás a módszerek után a kezelésre vonatkozóan. Első lépésként mindenképpen állapítsuk meg a narancsbőr mértékét, másképp képtelenek leszünk a megfelelő kezelést kiválasztani.

A legegyszerűbb, ha még azelőtt teszünk a narancsbőr ellen, mielőtt az megjelenne. Amennyiben látszólag egyenletes a bőr felszíne, de a bőrt összenyomva már láthatunk apró elváltozásokat a bőrfelszín alatt, akkor az már első fokozatú narancsbőr, mely még elég enyhe ahhoz, hogy könnyen kezelhető legyen. Amikor fekvő helyzetben még sima a bőr, de felállva már látszanak a tünetek, az már második fokozata a narancsbőrnek, és kezelést igényel azonnal. A harmadik fokozat a legsúlyosabb, ekkor már fekve és állva is látszanak a bőr elváltozásai, ebben az esetben már ruhán keresztül is észlelhető a narancsbőr, azonnal rendszeres kezelést és ápolást igényel a probléma.

Első fokozatú narancsbőr esetén, azonnal változtassunk étkezési szokásainkon. Tegyük ki étrendünkből a telített zsírokat, fokozzuk a zöldség bevitelt, és az innivalónkat szénsavmentes ásványvízzel cseréljük le, melyből legalább két litert igyunk meg naponta. Kiegészíthetjük a kezelést cellulit elleni kozmetikummal. A mozgás nagyon fontos része a kezelésnek. Lehetőleg olyan mozgásformát válasszunk, mely zsírégető, akár kocogást, akár kerékpározást.

Másodfokú narancsbőr esetén már szükséges szakember segítsége és a kezelést végig kell csinálnunk. Az étkezési szokásainkat alapjaiban kell megváltoztatnunk. Olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, melyek kevésbé savasak. Csökkentenünk kell a húsfogyasztást és zsírmentes étkezésre kell átállnunk. A zsírégető mozgást komolyan kell vennünk, továbbá alkalmazzunk zsírégető kozmetikumokat. A folyadékbevitel mindenképpen el kell hogy érje a napi három litert, természetesen szénsavmentes ásványvíz formájában.

Harmadfokú narancsbőr a legsúlyosabb stádium. Ekkor már nem elég a kezelés, teljes méregtelenítésre és fogyókúrára van szükség. Nem elég leadni a súlyfelesleget, méregtelenítés során kell eltávolítani a zsírtöbbletet. Emellett rendszeres és intenzív testmozgásra van szükség, továbbá hatalmas mennyiségű folyadékfogyasztásra. Ezek után lehet nekiállni egy narancsbőr kezelésnek.

Narancsbőr előfordulását már érdemes kamaszkorban figyelni magunkon, mert előfordul, hogy már akkor megjelenik, bár ez azért elég ritka, többnyire a fogamzásgátló tabletta szedésekor kezdődik, illetve terhesség ideje alatt vagy szülés után. Vannak hajlamosító tényezők, melyek nem feltétlenül idézik elő a narancsbőrt, de hozzásegíthetik a szervezetet a kialakulásához. Ilyen lehet, az ülőmunka, az alkoholfogyasztás, stressz, túl sok telített zsírfogyasztás, terhesség, menopauza, továbbá keringési problémák.

A tünetek enyhítésének nagyszerű módja lehet a dohányzásról való leszokás, a rendszeres masszázs, a helyes étrend bevezetése, rendszeres testmozgás, vitaminok és ásványi anyagok rendszeres fogyasztása.

A narancsbőr kezelésére nagyon sok lehetőségünk van, a leggyakoribbak a hypoxitréning, a testtekercselés, a speciális masszázs, az alakformáló torna, a vérkeringést javító nadrág és a bőranyagcsere-serkentő kozmetikumok. Bármelyiket választjuk a felsorolt módszerek közül, kizárólag akkor működhet hatékonyan, ha ezek mellett étkezési szokásainkon és mozgáskultúránkon változtatunk. Ezek együttes alkalmazása hozhatja meg csak az elvárt eredményt.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.