Makrobiotikus diéta

A makrobiotikus diéta egy olyan életrenden alapul, melynek szellemi alapja a taoizmus. Arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen az ember és környezete között. Ezt az elméletet használja fel a táplálkozás harmonikussá tételéhez. Összhangban van a hagyományos étrendekkel, tekintetbe veszi az évszakok változását és az egyének különbözőségét. Táplálékunkat mindenképpen úgy kell összeválogatnunk, hogy az összhangban legyen velünk és a környezetünkkel, ezzel egyfajta harmóniát kialakítva.

A makrobiotikus diéta nagyon szigorú, viszont akinél változásokat mutat, azoknak életformájává tud válni egy életre. Első időszakban nagy önuralmat igényel, hiszen a kenyér, a hús és a tejtermékek fogyasztása tiltott. A makrobiotika elmélete szerint az ember alapvetően nem ragadozó, ezért a hús nem tartozik a természetes tápanyagai közé. A diéta során a tápanyagok nagy részét a gabonafélék alkotják.

Ezek a következők: búza, kukorica, árpa, zab, rizs és a hajdina. Ezek a gabonafélék nagyon sokféleképpen elkészíthetők, akár még édességként is, ezért változatos étrendet biztosítanak számunkra. A kúra érdekében lehetőleg durván őrölve fogyasszuk ezeket a gabonaféléket.

A makrobiotikus diéta másik fő összetevője a zöldségfélék. Az étrendnek a harmadát ez teszi ki. Ezek kizárólag friss bio zöldségek lehetnek, melyek nagymértékben erősítik az immunrendszert. Figyeljünk arra, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldséget fogyasszuk, hiszen az üvegházban nevelt növények nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amikkel a friss növények, melyek természetes környezetben teremnek. A többi zöldség sem tiltott, de rendszeres fogyasztásuk nem javasolt.

Egyéb ételeket is szabad fogyasztani a diéta során, de nagyon korlátozott mennyiségben. A tofu, a lencse és a tengeri algafélék hasznosak. A lencsében és a sóskában sok vas található, az alga pedig igen magas rosttartalommal rendelkezik.

Levest is fogyaszthatunk nagyon ritkán, de ezt kizárólag zöldségből készítsük tengeri sóval ízesítve. A folyadékmennyiség kizárólag szénsavmentes ásványvíz vagy forrásvíz lehet, továbbá az ízesítés nélküli teák, melyek semmilyen színezéket vagy aromát nem tartalmazhatnak.

Tekintettel arra, hogy a makrobiotikus diéta tiltja a zsiradékok és a cukor fogyasztását, ezért a fogyás garantált, továbbá, ha ez nem csak egy fogyókúra számunkra, hanem egy maradandó étkezési szokássá válik, akkor nem kell tartanunk a visszahízástól sem.

A makrobiotikus diéta igen-igen drasztikus változásokat igényel életmódunkban, ezért nem árt, ha fokozatosan tesszük, hiszen akármennyire egészséges és kiegyensúlyozott, megterhelheti szervezetünket. Továbbá a diéta folyamán a táplálékkiegészítők fogyasztása gondoskodhat arról, hogy véletlenül se merüljön fel semmilyen hiánybetegség. A rendszeres mozgás segíthet a fogyás meggyorsításában, továbbá megkönnyítheti a makrobiotikus életmódra való átállását a szervezetünknek.

Az élelmiszerek beszerzése során kétségek merülhetnek fel bennünk, hogy vajon mely termékek azok, melyek valóban biotermékek, és miket vehetünk meg. Ezzel kapcsolatban valóban még mai napig is káosz uralkodik, hogy melyek a valóban biotermékek és melyek azok, amik csak egészségesnek vannak bélyegezve. Natúrtermékek azok az élelmiszerek, melyek adalékanyagoktól mentesek.

Reformélelmiszerek azok, melyek egészségünkre kedvező hatással lehetnek. Valódi biotermék az olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, melyet az ökogazdálkodás szabályai szerint állítottak elő. Ezeket a termékeket elsősorban ökopiacokon keressük, továbbá bioboltokban.

Ezeken a helyeken megfelelő tájékoztatást is kaphatunk a termékekkel kapcsolatban, így már nem érezzük magunkat annyira elveszettnek a vásárlás során és teljesen biztosan hozzájuthatunk a megfelelő minőségű élelmiszerekhez.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.