Gerson diéta

A Gerson diéta sokak által vitatott módszer, mely egyesek szerint nagyon sok betegség gyógyítására alkalmas. Alapvető elmélete, hogy a megfelelő táplálkozás gyógyító erejű és sok kialakuló félben lévő betegség megelőzésére alkalmas. Még a rákgyógyítás területén is alkalmazzák alternatív módszerként. Néhány csodás gyógyulást a Gerson diéta bevezetésének tulajdonítanak, sokan viszont vitatják hatékonyságát. A Gerson diéta alapja a szervezet öngyógyító képessége, melyet kihasználva és erősítve a szervezet képes szembeszállni a betegségekkel. Max Gerson német orvos fejlesztette ki a kúrát, majd munkáját folytatva lánya, Charlotte Gerson vitte tovább a módszert. Mexikóban klinikát alapított, ahol az apja által kifejlesztett Gerson diéta technológiájával gyógyítják a betegeket, igen szép eredményekkel.

A Gerson diéta célja, hogy a szervezetet megszabadítsa a méreganyagoktól és azután távol tartsa azoktól. A környezetszennyezés, a stressz és az egészségtelen adalék anyagok által telített szervezetet tekinti a betegségek elsődleges forrásának, és az ezek által legyengült immunrendszer képtelenségét a betegségekkel szembeni védekezésre. A Gerson diéta célja, hogy helyre állítsa a szervezet egyensúlyát, és feltöltse azt kielégítő mennyiségű szükséges tápanyagokkal, ezáltal állítva vissza az optimális védekező képességet.

A Gerson diétát pozitív eredményekkel alkalmazzák már régóta a rák gyógyításának kiegészítő terápiájaként. Alkalmazzák még több betegség gyógyításaként, többek között a cukorbetegség, asztma, veseelégtelenség, köszvény, magas vérnyomás és különböző allergiák esetében.

A Gerson diéta nagyon szigorú szabályokkal rendelkezik, melyeket nem egyszerű betartani. A tápláléknak teljes mértékben vegyszermentesnek kell lennie, főként bio zöldségek és gyümölcsök, továbbá ezeknek a leve jelenti a fő vonulatot az étkezésben. A Gerson diéta legrizikósabb része a méregtelenítési folyamat, mely optimális esetben kávébeöntés révén történik. Amennyiben otthon végezzük a diétát, és a kávébeöntést nem vagyunk képesek magunknak elvégezni, akkor ezt helyettesítheti a ricinusolaj vagy erős hashajtó gyógytea.

A Gerson diéta szerinti táplálék felvétel kizárólag reggel nyolc óra és este hét óra között történhet, mely során 13 pohár zöldség és gyümölcslevet kell elfogyasztani, mely mint fentebb már említésre került, kizárólag vegyszermentes bio zöldségekből és gyümölcsökből készülhet. A leveket készíthetjük magas C-vitamin tartalmú növényekből, almából, salátából, petrezselyem gyökérből, paprikából és vörös káposztából. Bármilyen zöldség és gyümölcs megfelelő, melynek magas a C-vitamin tartalma, ez évszaktól függően változhat. A szilárd étrend eléggé beszűkült lehetőségeket ad, mindössze zabkása, párolt és aszalt gyümölcsök, nyers zöldségek és főzelékek lehetnek az étrenden.

A Gerson diéta nem csupán egy újabb étrendet foglal magába, nagyon sok pihenést igényel. Rohanó életmód mellett, hiába tartjuk be az étkezési előírásokat, a kúra hatásfoka messze elmaradhat a kívánt eredménytől. Az önmagunkra való odafigyelés elengedhetetlen velejárója a terápiának. Mindenképpen válasszunk egy olyan hobbit magunknak, mely stresszoldó hatású, megnyugtató és jó érzést okoz számunkra. Ez lehet valamilyen kreatív foglalkozás, de akár a zenehallgatás, vagy a művészetekre való odafigyelés is segíthet. Kerüljük az izgalmakat és az olyan helyzeteket, mely szomorúságot válthat ki belőlünk, mert mindez rontja a Gerson diéta hatékonyságát.

Az étrendre visszatérve, néhány értékes, tapasztalat alapú tanácsot teszünk itt közzé, mely könnyebbé teheti az életmód váltást, ugyanakkor nagyobb hatásfokot biztosít számunkra.

Az édességek minden formáját zárjuk ki az életünkből, mert ez már önmagában is mérgeket jelent a szervezetnek, melyek lebontása sok többlet energiával jár szervezetünk számára. Hasonlóképpen, az emésztésbe fektetett energiával való spórolás okán, pár hónapig ne fogyasszunk tejtermékeket és finomított gabonaféléket, fehérkenyeret és ehhez hasonló pékárut, mert ezek nehezen emészthetők, még akkor is, ha nem tartalmaznak adalékanyagot.

Főzés alkalmával hagyjuk el az erős fűszereket, ezeket inkább gyógynövényekkel pótoljuk, melyek harmonikusabb ízt kölcsönöznek ételeinknek és kevésbé megterhelők számunkra. Ilyenek a rozmaring, bazsalikom, borsikafű és még sok más. Bioboltokban kaphatunk ehhez segítséget, hogy melyik fűszert mivel helyettesítsünk, természetesen nem fogjuk tudni ugyanazt az ízt előállítani, ez egy más életvitel más ízekkel. A Gerson diéta ételeinek előállításakor hatékonyabbak vagyunk, ha főzéskor nagyon kevés vizet használunk, így megmaradnak a tápanyagok, vitaminok.

Amennyiben nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt nyersen fogyasztunk, továbbá friss saláta az előétel az étkezések alkalmával, úgy könnyebben áthidalhatjuk a nehézségeket. Fontos, hogy főzéskor ne használjunk aluminium edényt, legjobb megoldás a rozsdamentes acél alkalmazása. Az aluminium belekerülhet főzés alkalmával az ételekbe, onnan pedig szervezetünkbe, minek során folyamatosan mérgezzük magunkat egy méregtelenítő diéta kellős közepén.

Beata Bishop magyar származású, Angliában élő pszichoterapeuta súlyos betegségekből gyógyult fel a Gerson diéta alkalmazásának köszönhetően. Azóta rengeteg embernek segített áttérni erre az életmódra, többek között Magyarországon is neki köszönhetően terjedt el a kúra. Rendszeresen jár itthon, és segít az embereknek a Gerson diéta bevezetésében.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.