Fogyás és a fogyókúra

Amikor felmerül bennünk a gondolat, hogy fogyni kellene, az általában vagy egészségügyi, vagy esztétikai okokból ered. Bármelyik is legyen az indíték, mindenképpen szeretnénk hozzájutni ahhoz a módszerhez, mely a leghatékonyabb és garantált eredménnyel jár. Ez néha nehezebb, mint gondolnánk, többekkel előfordult már, hogy belefáradt még egy újabb fogyókúra kipróbálásába, mert már nagyon sok mindent próbált eredménytelenül. Hasonló esetben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rajtunk nem működik semmilyen módszer, és beletörődünk ebbe az állapotba. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk.

Először is döntsük el, hogy állhatatosak leszünk a kúra során, hiszen bármilyen fogyókúrát választunk, az teljesen biztosan valamilyen korlátokkal jár. Mindegyik máshol szab határt étkezésünkben, némelyik időkorlátokat támaszt, mások kalória számlálásra kényszerítenek, de biztos, hogy valamilyen szinten fel kell hogy adjuk addigi étkezési szokásainkat. Amennyiben megvan a döntés, már csak a helyes módszert kell megtalálnunk.

Ne fogadjuk el vakon mások véleményét. Még olyan emberét sem, akiről tudjuk, hogy a legjobb szándékkal van felénk, hiszen annyira különbözőek vagyunk. Ami az egyik embernél beválik, a másiknál hatástalan. Ezért a legfontosabb, hogy tájékozódjunk a lehető legnagyobb mértékben. Olvassunk utána minden lehető fogyókúrás módszernek, amit csak fellelünk, hiszen dönteni csak adatok alapján fogunk tudni.

Sokféleképpen választhatunk módszert. Nem feltétlenül kell a legrészletesebb tudományos kutatási módszereket elolvasnunk, értelmeznünk és értenünk a helyes választáshoz, és nem feltétlenül kell kétségbe esni, ha nem az első választás lesz az igazi.

A legjobb, ha azt a módszert választjuk ki a rengeteg kúra közül, melyet a legkönnyebben be tudunk illeszteni saját életmódunkba. Mindenképpen szükség lesz változtatásokra, hiszen ha nem változtatunk, akkor nem változik semmi, a testsúlyunk sem. Tehát, a változtatás szükséges a fogyás érdekében, de nem mindegy, hogy milyen mértékben kell feladnunk addigi életstílusunkat. Függhet az anyagi lehetőségeinktől, az élelmiszerek beszerezhetőségétől, időbeosztásunktól. A legjobb, ha azt a módszert választjuk, amit viszonylag könnyen be tudunk tartani.

Nagyon fontos a fogyókúra során, hogy figyeljük magunkat. Testünk működését, kedélyállapotunk változásait. Itt nem csak arról van szó, hogy naponta ötször álljunk a mérlegre a dekákat számolgatva, hanem minden olyan apró jelet figyeljünk meg, amely esetleg nem optimális működésre utal.

Nem biztos, hogy azonnal a legjobb módszer találtuk meg, és amennyiben nem érezzük megfelelőnek, nem kell végigcsinálni a kúrát. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal adjuk fel, két nap után, hiszen minden kezdet nehéz, de amennyiben erőtlenné válunk, alkalmatlanok a munkavégzésre, vagy testi problémák merülnek fel, akkor az egyértelmű utalás arra, hogy nem a legoptimálisabb fogyókúra mellett döntöttünk.

Amennyiben erőtlenné válunk vagy túlságosan aluszékonnyá, az eredhet valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányából, ezért ezeket a hiányosságokat pótolni kell a fogyókúra során mindenképp. Előfordulhat, hogy a bevitt nagyobb mennyiségű vitamin és ásványi anyag, nyomelem ellenére sem működik megfelelően szervezetünk, az egyértelmű utalás arra vonatkozólag, hogy változtatnunk kell a kúrán. Ne vigyük keresztül tűzön-vízen a kiválasztott kúrát az esetleges fogyás érdekében, hiszen van még azon kívül számtalan módszer, melyek lehet, hogy jobb eredménnyel járhatnak.

Legjobb, ha olyan fogyókúrát választunk, mely olyan életstílust nyújt számunkra, amit hosszútávon is tartani tudunk, így garantálhatjuk magunknak az eredmény tartósságát. Hiszen sokan láttunk már olyat, vagy rosszabb esetben tapasztaltuk, hogy egy hatékony fogyókúra után pár héttel ismét elkezdtek a leadott kilók visszavándorolni, így értelmetlennek tűnt az egész befektetett energia és figyelem. Amennyiben olyan módszert választunk, melynek korlátait hosszútávon is meg tudjuk tartani, és a módszer hatékonynak is bizonyul, akkor nem feltétlenül szükséges a fogyókúra előtti szokásainkhoz visszatérni.

A másik fontos dolog a testmozgás. Ez teljesen módszer független. Bármilyen kúra mellett is döntünk a fogyás érdekében, a testmozgás teljes bizonyossággal elősegíti a változást, növeli a hatásfokot. Itt sem drasztikus változtatásokra van szükség, nem napi több óra edzésről beszélünk, hanem olyan irányú és időigényű testmozgásról, melyhez leginkább kedvünk van és időnk is engedi.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.