Eliminációs diéta

Több ezer évvel ezelőtt rájöttek az emberek, hogy némely embernél bizonyos táplálékok kellemetlen tüneteket okoznak. Az orvoslás azóta rengeteget fejlődött, az ételallergia gyógyítása mégsem haladt előre túl sokat. A tünetmentessé tétel legbiztosabb módja ma is pont ugyanaz, eliminációs diéta. Az elimináció kihagyást, elhatárolódást jelent, tehát az eliminációs diéta nem más, mint az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek teljes mellőzését az étrendből.

A reakciók lehetnek allergiás reakciók, illetve paraallergiás reakciók. A paraallergiás reakció arra vonatkozik, amikor bizonyos élelmiszer összetevőket az azért felelős enzim képtelen lebontani. A tünetek hasonlóak, az okok különbözőek, de az eliminációs diéta mindkét esetben hatékony, hiszen ha nincs ami kiváltsa a reakciót, akkor az nem is történik meg.

Az allergia kialakulása többféleképpen történhet. A leggyakoribb az öröklődés során kialakult allergia, tehát ha egy bizonyos élelmiszerre allergiásak vagyunk, akkor gyermekünknél fokozottan figyeljünk a reakciókra, főként azoknál az élelmiszereknél, melyre esetlegesen mindkét szülő allergiás. Az allergia kialakulásának másik fő formája, ha egy ételt nagy mennyiségben és gyakran fogyasztunk. Mindkét esetben hasonlóak lehetnek a tünetek, az eliminációs diéta mindkét esetben hatékony módja a tünetmentességnek.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az eliminációs diéta bevezetése előtt mindenképpen orvos jóváhagyása szükséges, hiszen ha több élelmiszerről van szó, gyakran alakulhatnak ki hiánybetegségek, melynek pótlása feltétlenül szükséges. A legbiztosabb módja az allergiát kiváltó élelmiszer meghatározásának az egy hétig tartó eliminációs diéta, melyet kórházban fekvő betegeknél a legbiztosabb elvégezni. Egy héten keresztül tart az eliminációs diéta, mindazokat az élelmiszereket kizárva az étrendből, melyek gyanúsak lehetnek. Később az eliminációs diéta kötelező, hiszen a tünetek megszüntetésének egyetlen gyógymódja jelen pillanatban, ha teljesen kizárjuk étrendünkből ezeket az ételeket. Nem elég a mérséklés, vagy a ritkán fogyasztás, az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszereket teljesen ki kell zárni a táplálkozásból. Ezen kívül vannak olyan élelmiszerek, melyek különösen allergének, ezért nem ajánlottak. Ezek a halfélék, tojás, belsőségek, fűszerek, dió, mák, mogyoró, sajtok, alkohol tartalmú italok, csokoládé, kávé, vörös húsok, paradicsom, padlizsán.

A csecsemőkorban fellépő étel allergia az esetek túlnyomó részében megszűnik három-négy éves korra. Megelőzhető az immunrendszer erősítésével, melynek legkézenfekvőbb módja az anyatejes táplálás. Felnőtt ember esetében is rizikós, de gyereknél véletlenül se kerüljön bevezetésre eliminációs diéta orvosi felügyelet nélkül.

Amennyiben azonosítva van az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer, és teljesen biztonságos eliminációs diéta került bevezetésre, figyelembe kell vennünk az élelmiszerekben rejtett formában megjelenő tápanyagokat is. Ne mulasszuk el vásárlás során alaposan megnézni az élelmiszerek összetevőit, mert könnyen előfordulhat, hogy kis mennyiségben olyan élelmiszert tartalmazhatnak, melyeket az eliminációs diéta során kizártunk az étrendből. Ez főként akkor különösen fontos, ha valamilyen adalékanyag került meghatározásra. Ilyenek lehetnek a színezékek, az antioxidánsok, a tartósítószerek, az állományjavító és módosító anyagok, továbbá az aroma anyagok. Ma már kötelezően fel van tüntetve az élelmiszereken az összes adalékanyag, ezért teljesen biztosan tudjuk ezeket ellenőrizni.

Az allergizáló élelmiszerre való pontos rátalálás elég nehézkes, de ha megvan a pontos élelmiszer vagy élelmiszerek, akkor az eliminációs diéta gyógyuláshoz is vezethet. Évente egyszer meg lehet próbálni terheléses próbát végezni, természetesen kizárólag orvosi felügyelet mellett. Előfordulhat, hogy a teljes kizárás jó gyógymódnak minősül, és a terheléses próba során kiderül, már nem okoz tüneteket az adott élelmiszer. A terheléses eljárás során előfordulhat, hogy az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer ismételt bevezetése heves tüneteket vált ki, ezért erre alaposan készüljünk fel.

Az eliminációs diéta hatására az is előfordulhat, hogy késleltetett immunreakciókkal találjuk szemben magunkat, ezért nem mindig egyértelmű a gyógyulás, erre különösen figyeljünk a terheléses próbát követő napokban. Akár két hét is eltelhet a terheléses próba és a tünet megjelenése között. Amennyiben egyáltalán semmilyen tünet nem jelentkezik, még enyhe formában sem, akkor az eliminációs diéta hatékony volt, gyógyuláshoz vezetett. Ennek ellenére nem ajánlatos a szervezetet nagy mennyiségben megterhelni az eddig nélkülözött táplálékkal, a fokozatosság erősen ajánlott, ne provokáljuk szervezetünket, továbbá érdemes odafigyelni a továbbiakban is. Amennyiben bármikor a későbbiekben ismételten tapasztaljuk a tüneteket bármilyen enyhe formában, az eliminációs diéta bevezetése azonnal kötelező érvényű.

Nagyon fontos és nem hangsúlyozható eléggé, hogy akármilyen csodareceptekhez jutunk hozzá, az eliminációs diéta kizárólag orvos jóváhagyásával végezhető, ellenkező esetben maradandó károsodásokat okozhatunk saját magunknak, a hiánybetegségek erőteljesek és nehezen helyre hozhatók lehetnek, ezért nagyon óvatosan kezeljük az eliminációs diéta területét.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.