Egészséges táplálkozás

Manapság az egészséges táplálkozás témakörében nagyon sokat lehet hallani, olvasni. Az élelmiszerek minőségi romlásával és a légszennyeződés növekedésével egyenes arányosságban növekszik az érdeklődés az emberek részéről az egészséges táplálkozás iránt. Mintegy ellensúlyozni szeretnénk mindazt a rombolást, melyet a szervezetünk kénytelen elszenvedni a mindennapos stressz és túlhajszoltság által.

Az egészséges táplálkozás nagyon tág fogalom, és korántsem biztos, hogy minden ember számára ugyanazt jelenti. Inkább úgy kellene fogalmazni, hogy egészséges életmód, hiszen aki fokozottan szeretne figyelni táplálkozására, annak sokkal több mindent kell megreformálnia életében, mint csupán a bevitt élelmiszerek minőségét. Mivel minden szervezet más és más, ezért a számunkra optimális élelmiszerek is egyénenként változnak. Ezen kívül az egészséges táplálkozás erősen éghajlat és évszak függő is, tehát ami télen egészséges, azon valószínűleg nyáron kissé változtatni vagyunk kénytelenek. Vegyük csak figyelembe példaként a nyáron fellépő sóhiányt, és máris látjuk, hogy az alapesetben kevéssé sózott ételek ugyan egészségesek, de nyáron nem pótolják az elvesztett só mennyiséget.

Az egészséges táplálkozás bevezetése életünkbe sokszor többlet költséggel jár, amire nem mindannyiunknak van lehetősége, de ezen kívül vannak szokások, amiket semmibe nem kerül bevezetni, mégis talán nehezebb feladat, mint bármi más. Konkrét példa erre a reggeli kérdése. Egy felmérés szerint az iskolás gyerekek 86%-a nem reggelizik, még akkor sem, ha az iskolában fennáll az ingyen reggeli lehetősége. Ez egy rossz szokás, melyet gyermekeink tőlünk tanultak el, és a rossz példa alapján náluk is szokássá válik. Az élelmiszerek minőségétől függetlenül, az egészséges táplálkozás része kell, hogy legyen a reggeli, főként egy fejlődésben lévő szervezet számára. A gyermek reggeli nélkül feszült és figyelmetlen lesz, nem képes a tanórán a tudásanyagot befogadni, később nem képes azt teljes mértékben pótolni. Ebből is láthatjuk, hová vezet, ha szokások rabjaivá válunk, és azt tudatosan nem vagyunk képesek megváltoztatni.

A szokásoknál maradva, mely még mindig nem az élelmiszerek minőségére vonatkozik, meg kell említenünk a napi étkezések számát. Itt még mindig nem arról van szó, hogy az egészséges táplálkozás részeként, javítsuk az élelmiszerek minőségét, csupán a szokásokról és az odafigyelésről. Főként akkor nagyon fontos ez, ha gyermek van a közelünkben, aki szokásainkat ugyanúgy másolja, mint szóhasználatunkat vagy gesztusainkat. A napi háromszori étkezés általános, mégsem kielégítő. Ugyanazt a kalória mennyiséget naponta öt alkalommal vigyük be a szervezetbe és máris közelebb jutottunk a megkívánt életmódhoz. Hangsúlyozni kell, hogy itt még mindig nem a minőségről szólunk. Nagyon fontos, hogy kisebb mennyiséget együnk és többször, hogy vércukorszintünk ne ingadozzon nagy mértékben. A vércukorszint túlzott süllyedése ingerültséget okoz, ami egyik fő kiváltó oka lehet a gyerekeknél a fegyelmezetlenségnek, amivel sokszor nem tudunk mit kezdeni. Itt nem arról van szó, hogy naponta ötször üljünk le egy főétkezés erejére. Ez lehet a főétkezések közötti keksz és gyümölcs, vagy joghurt, illetve bármi olyan, ami nem jár túlzott energiabevitellel, de optimális szinten tartja a vércukor szintet.

Másik fontos tényezője a táplálkozási szokásoknak a folyadék bevitel mennyisége, melyet hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Minőségtől függetlenül, szüksége van szervezetünknek legalább másfél liter folyadékra naponta. Amennyiben ez a mennyiség nem kielégítő, az egészséges táplálkozás olyan mértékű mellőzését jelenti, ami krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Az egészséges táplálkozás többnyire az élelmiszerek minőségét jelenti, de a fenti szokásokat látva, és csak azokat bevezetve, máris közelebb jutunk egy jobb minőségű élethez és szervezetünk optimális működéséhez. Az élelmiszerek minőségét sok száz oldalon keresztül lehetne taglalni, így nem bocsátkozunk részletekbe, pusztán néhány alapvető iránymutató a cél. Első és legfontosabb szabály az egészséges táplálkozás területén, kerüljük a gyorséttermeket, és minden olyan élelmiszert, amiben nem tudjuk, hogy mi rejlik. Az üzletekben kapható élelmiszerek többségén kötelezően fel vannak tüntetve az összetevők, ezeket ne mulasszuk el megnézni. Minél kevesebb „műanyag”-ot tartalmaz az adott élelmiszer, annál közelebb áll az egészséges táplálkozás kategóriájához. Kerüljük a cukrozott, édesítőszeres, színezett édességeket és üdítőket, helyette szénsavmentes ásványvizet és teát fogyasszunk. Még ez sem jelent plussz költséget, hiszen a kóla típusú üdítőknél az ásványvíz gazdaságosabb, és bármilyen hihetetlen, ez is szokás kérdése.

Az egészséges táplálkozás fontos része kell legyen a vitaminok és nyomelemek, melyek táplálékkiegészítők formájában kaphatók. A legtöbb üzletben, melyek kifejezetten ezzel foglalkoznak, kaphatunk tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mi lehet számunkra a legmegfelelőbb táplálékkiegészítő. Erre nagy szükség van, hiszen az élelmiszerek, akármilyen gondosan is választjuk ki azokat, nem tartalmazzák kellő mértékben azokat az anyagokat, melyekre szervezetünknek szüksége van.

A fenti általános leírások többnyire olyan adatokat tartalmaznak, melyhez pusztán odafigyelésre van szükség, és nem jelent további megterhelést a „konyhapénz” számára. Amennyiben az egészséges táplálkozás felmerült bennünk bármilyen okból is, érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni nap mint nap, és máris közelebb jutottunk szervezetünk optimális működéséhez.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.