Egészséges fogyókúra

Az egészséges fogyókúra régóta vitatéma, hiszen manapság ezer és ezer garantált diéta van forgalomban. Egyes kúrákról rövid időn belül kiderül, hogy mégsem annyira garantált, illetve egészségkárosító hatása van. Továbbá azt is figyelembe kell vennünk, hogy szervezetünk nem biztos, hogy pont ugyanúgy reagál a különböző csodaszerekre és trükkökre, ahogy azt elvárnánk. A fogyni kívánók egytől egyig azt szeretnék, minél gyorsabban és egészségesebben a lehető legtöbb kilót leadni, és azt meg is tartani.

Az lenne a legegyszerűbb, ha ténylegesen létezne valamilyen csodaszer, amit csak be kell szednünk, és pár napon belül testünk felölti korábbi vagy megálmodott tökéletes formáját. Ilyen csodaszer híján azonban kénytelenek vagyunk kísérletezésbe fogni.

Ahhoz a döntéshez, hogy a fogyókúra melyik fajtáját válasszuk magunk számára, először mindenképpen meg kell vizsgálnunk néhány dolgot. Az elhízás nem három nap alatt történik, akkor miből gondoljuk, hogy ennek a visszafordítására elég kell, hogy legyen, ráadásul egy egészséges fogyókúra keretében.

A statisztikák szerint a villámdiétákat alkalmazók közel teljes egésze pár éven belül ugyanolyan súllyal rendelkezett, mint a diéta előtt. Ennek tudatában mondhatjuk, hogy nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb módszer. Továbbá a villámdiéták nagy része igen erőteljesen megterheli szervezetünket, főként akkor, ha a diéta után nem pótoljuk vissza a veszített vitaminokat és nyomelemeket. Ezek ismeretében láthatjuk, hogy az egészséges fogyókúra hosszú folyamat. Erre is több biztos program forog közkézen, de egy biztos, amennyiben áttérünk az egészségesebb ételek fogyasztására, hosszútávon akkor is meglátszik rajtunk, ha a mennyiséget nem szorítjuk vissza.

Az egészséges fogyókúra nem követel meg feszített tempót és kínos odafigyelést minden pillanatban, egy kis odafigyeléssel és önuralommal könnyedén életvitellé válhat. Fontos alapszabály, hogy naponta többször étkezzünk, kisebb mennyiséget magunkhoz véve, ezzel kevésbé terheljük az emésztőszerveket, így a felszívódás eredményesebb, a lerakódásra kisebb az esély. Tehát, ha eddig háromszor étkeztünk naponta, akkor iktassunk be két plusz étkezést tízórai és uzsonna formájában, így több esélyt adunk szervezetünknek a tápanyag tényleges hasznosítására.

A naponta elfogyasztott folyadékmennyiséget emeljük és cenzúrázzuk. A legtöbb ember kevés folyadékot fogyaszt, pedig az segíti a salaktalanítást, így meggátolja a lerakódást. Kerüljük a szénsavas és cukros italok fogyasztását, ezek egészségkárosító hatása közismert.

Fontos szempont az egészséges fogyókúra bevezetésénél, hogy ismerjük meg az ételeket, amiket fogyasztunk. Ne sajnáljuk az időt az üzletben arra, hogy elolvassuk a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Kerüljük a "műanyag" összetevőjű élelmiszerek fogyasztását.

Talán a legfontosabb mégis, a rendszeres mozgás bevezetése. Lehetséges, hogy ehhez kell a leginkább önfegyelem. Nem feltétlenül kell órákat edzőtermekben töltenünk. Ezt is fokozatosan érdemes bevezetni. Első időszakban egy rövid kocogás is nagy előrelépést jelent. Azon túl, hogy hatékonyan javítja az anyagcserét, tehát a diéta szempontjából igen kedvező hatású, az állóképességünk is javul, amitől a közérzetünk is egész más lehet. Elengedhetetlen számunkra a vitaminok és nyomelemek pótlása, mely minden diéta alkalmával valamilyen mértékben távozik szervezetünkből.

Az egészséges fogyókúra jó indikátorai, ha jól érezzük magunkat vele. Nem fogunk látványos fogyást tapasztalni, hozzávetőlegesen a heti 1 kg a normális, viszont ez tartósan megmarad, hiszen ha hosszú időn keresztül alkalmazzuk a diétát, akkor egy idő után megszokott életvitellé válik. Az egészséges fogyókúra egyetlen titka a valódi elhatározásban rejlik, mely szerint nem csak karcsúbbak, hanem egészségesebbek is szeretnénk lenni.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.