Dukan diéta

A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Dukan diéta egy magas fehérjetartalmú étkezést jelöl, mely mellőzi a diétákra oly jellemző mennyiségi megkötést.

A Dukan diéta megalkotója Dr. Pierre Dukan francia orvos, aki eredetileg neurológus volt, szinte a véletlennek köszönhető, hogy áttért a táplálkozástudomány szakterületére.

Több mint három évtizeddel ezelőtt Dr. Pierre Dukan egy barátjának adott étkezési tanácsot, aki fogyni szeretett volna. Ő akkor kizárólagos fehérje fogyasztást javasolt barátja számára. A „diéta", mely csak később került kidolgozásra, öt nap alatt öt kilogramm súlycsökkenéshez vezetett, ezért Dr. Pierre Dukan nagy fantáziát látott az ötletben, ezután dolgozta ki a Dukan diéta alapelvét.

A Dukan diéta alapja, hogy nem kell mértéket tartani a tápanyag bevitellel kapcsolatban, tehát nem éhezésen alapul, mint ahogy azt már a legtöbb fogyókúrás módszernél megszokhattuk. Talán éppen ez az oka, amiért olyan gyorsan népszerűvé vált, először a franciák körében, azután az egész világon.

A Dukan diéta négy szakaszból áll, mely nem csak a biztos fogyást garantálja, hanem az elért súlyvesztés megtartását is. A Dukan diéta elkezdése előtt meg kell tervezni a fogyókúra menetét, hiszen a szakaszok hosszát a leadni kívánt kilók mennyisége határozza meg elsősorban.

Dukan diéta első szakasz: a kezdet

A Dukan diéta első szakasza 3-10 nap közötti időszak, a hosszát az határozza meg, hogy a fogyókúra végére hány kilót szeretne a diétázó leadni.

Amennyiben a leadni kívánt kilók száma meghaladja a 20 kilogrammot, akkor az első szakaszt 10 napra kell tervezni. 20 kilogramm leadásához 5 napig tartson az első szakasz, 10 kilogrammos fogyáshoz 3 nap legyen a Dukan diéta első szakasza, 10 kilogramm alatti súlyfelesleg esetén az első szakaszra elegendő mindössze 2 napot szánni.

A Dukan diéta első szakasza adja meg a szervezetnek azt a kezdő lökést, mely által a fogyási folyamatok beindulnak. Ebben a szakaszban kizárólag fehérjét szabad fogyasztani.

A Dukan diéta első szakaszának ajánlott ételei a következők: borjúhús, marhahús, csirkehús, pulykahús, halfélék, tenger gyümölcsei, tojás, zsírszegény tejtermékek.

Mennyiségi megkötés kizárólag a tojás esetében van, a Dukan diéta első szakaszának teljes ideje alatt mindössze 4 darab tojás elfogyasztása javasolt. A többi, fent felsorolt élelmiszerek közül bármennyit lehet fogyasztani és bármikor.

Dukan diéta második szakasz: a súlyvesztés

A Dukan diéta második szakasza a leglátványosabb, hiszen ebben a szakaszban történik a tényleges súlyvesztés.

Ebben a szakaszban azokat az élelmiszereket lehet fogyasztani, melyeket az első szakaszban leírtunk, valamint azt ki kell egészíteni zöldségekkel. A zöldségeket legjobb nyersen fogyasztani.

A következő zöldségek javasoltak a Dukan diéta második szakaszában: paradicsom, paprika, répa, saláta, uborka, vajretek, spenót, brokkoli, gomba, zeller, spárga, káposzta, cukkini és padlizsán.

A zöldségek egyikét sem szabad rántva elkészíteni. Legjobb nyersen, vagy sós vízben megpárolva fogyasztani a húsfélék mellé.

Ebben a szakaszban hetente másfél kilogramm súlyvesztésre lehet számítani. A Dukan diéta második szakasza addig tart, amíg a diétázó el nem éri a kívánt súlyvesztést.

Dukan diéta harmadik szakasz: a stabilizáció

A Dukan diéta harmadik szakasza segít abban, hogy az elért ideális súly képes legyen megtartani a diétázó, stabilizálja az elért állapotot.

A harmadik szakaszban, a húsféléken és a zöldségen kívül, néhány kivétellel, naponta egy alkalommal gyümölcsöt is szabad fogyasztani. Tiltott gyümölcsök: banán, szőlő, meggy és cseresznye.

Továbbá naponta egyszer lehet fogyasztani két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, a tönkölybúza kenyér javasolt.

Ez idő alatt, hetente két alkalommal lehet enni tésztafélét, lencsét, rizst (elsősorban barnarizs javasolt), valamint kuszkuszt és burgonyát. Egyes vélemények szerint ebben a szakaszban a csokoládé is megengedett, ám nem javasolt.

A Dukan diéta harmadik szakaszának időtartama annyiszor 10 nap, ahány kilogramm fogyást ért el a diétázó a második szakasz ideje alatt. Ennek betartásával a leadott kilók nem jönnek vissza egykönnyen, az elért állapot stabillá tehető.

Dukan diéta negyedik szakasz: a súlyfenntartás

A negyedik szakasz arra szolgál, hogy az elért súly hosszú ideig, akár évekig tartható legyen, és ne legyen szükség további diétára.

A Dukan diéta negyedik szakasza igen egyszerű, hetente egyszer fehérje napot kell tartani, amikor úgy kell étkezni, mint az első szakasz ideje alatt.

A fehérjenap minden héten ugyanarra a napra essen, és ne legyenek kihagyott hetek. Dr. Dukan a csütörtöki napot javasolja, ennek oka egyszerű, hétvégén a vendégeskedések alatt, vagy családi körben sokkal nehezebb betartani a diétát, mint más napokon.

Dukan diéta fontos tudnivalói

Van néhány fontos tudnivaló, mely könnyebbé teszi a Dukan diéta folyamatát, valamint garantálja a sikert.

A Dukan diéta ideje alatt érdemes több folyadékot fogyasztani, ez minimálisan két liter tisztított víz vagy szénsavmentes ásványvíz elfogyasztását jelenti.

A Dukan diéta első két szakaszának ideje alatt érdemes megnövelni a vitamin és ásványi anyag bevitelt, hogy elkerülhető legyen bármilyen hiánybetegség.

Az első három szakasz ideje alatt az élelmiszerekhez még zsírszegény vajat vagy hidegen sajtolt olajat sem javasolt használni, ehelyett inkább az élelmiszereket érdemes párolni, főzni vagy grillezni.

A Dukan diéta hosszú távon odafigyelést igényel, viszont garantált fogyást jelent éhezés nélkül, és biztosítja a diétázó számára, hogy ne kelljen többet a fogyás kérdésével bajlódnia.

Sok sikert a fogyáshoz!

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.