Diétás élelmiszerek

A diétás élelmiszerek felsorolása előtt nem árt tisztázni, hogy mit is jelent az, hogy diéta. A diéta egy speciális étrend, mely hivatott lehet a vércukor túlzott megemelkedését, illetve leesését kivédeni, továbbá egészségünk számára megfelelően zsiradékok szempontjából kiegyensúlyozottan állítjuk össze étrendünket, oly módon, ha szükséges segítse elő testsúlyunk csökkenését, vagy akadályozza meg a súlynövekedést.

A diétás élelmiszerek két csoportba oszthatók.

Vannak a mesterséges édesítőszerek és a velük készített italok és ételek. Ezek tabletták, porok és folyadékok formájában megvásárolhatók. Alapvető alkotóelemei az energiamentes, illetve az energiaszegény italoknak. Négy mesterséges édesítőszer létezik, szacharin, ciklamát, aceszulfámK és az aszpartam.

Vannak továbbá a cukorhelyettesítő anyagok és az ezekkel készült édesipari termékek. Ezek abban az esetben használatosak, ahol a cukornak nem csak az ízét, hanem a tömegét is pótolni kell, ilyenkor a mesterséges édesítőszerek nem használhatóak. Két fajta anyag használható ebben az esetben, a gyümölcscukor és a szorbit. Az ezekkel készült élelmiszereket nem javasolják cukorbetegek számára, hiszen ezeknek az anyagoknak az energiatartalma szinte azonos a cukoréval. Ezért a diétás édességek fogyasztása nem javasolt.

Van egy új anyag, a Zuccarin. Számos tanulmány kimutatta, hogy az eperfa levele stabilizálja a vércukor szintet. Ez a természetes alapanyagú étrend-kiegészítő tabletta, a Zuccarin, eperfalevelet és levélkivonatot tartalmaz. Ez a tabletta csökkenti a kalóriák felszívódását és segíti a fogyást. A kínai orvoslásban már régóta használatos az eperfalevél kivonat.

Létezik továbbá egy természetes, édes, kristályos szénhidrát, a xilit, mely szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Ez nem hasonlítható más, természetben előforduló édesítőszerhez, kémiai összetétele lényegesen eltér ezektől. Íze és külseje megegyezik a cukoréval, továbbá ehhez hasonlóan oldódik és keveredik, ezért sok esetben felcserélhető a cukorral. Több országban már a diétás élelmiszerek alapvető anyaga. Egy ideje nálunk is megvásárolható az üzletekben. Arra azért vigyázzunk, hogy az érzékenyebbeknél hasmenést okozhat, amíg a szervezet meg nem szokja a változást.

Minden diétás élelmiszer a jó alapanyagokra vezethető vissza, ezért fontos, hogy vásárlásnál győződjünk meg arról, hogy a megfelelő táplálékot vásároljuk meg. A legfontosabb információkat olvassuk el a csomagoláson. Figyeljünk az összetevőkre, a tápanyagtartalomra, továbbá az allergiát kiváltó összetevőkre.

A diétás élelmiszerek fogyasztását különböző okokra vezethetjük vissza.

Van aki azért diétázik, mert cukorbeteg, van aki fogyni szeretne, és vannak akik különböző betegségek miatt. Ezért nem lehet egyetemes receptet adni arra vonatkozólag, hogy milyen élelmiszert vásároljunk diétánkhoz, legoptimálisabb, ha pontos információkat szerzünk be a számunkra legoptimálisabb diétához, és ehhez igazítjuk az élelmiszerek beszerzését.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.