CLA - konjugált linolsav

A CLA rendkívül jó táplálék kiegészítő, mely erőteljesen elősegíti a zsírszövet veszteségét, ezzel arányosan az izomzat növekedését.

A CLA összetevőinek természetes forrása az állati élelmiszerek, a húsok, a tojás és a tejtermékek. Kisebb koncentrációban megtalálható a napraforgó olajban. A CLA táplálék kiegészítő forrásaként a napraforgó olajat használják fel.

CLA fogyókúrás hatékonysága

A CLA segít a szervezetnek, hogy a zsírszövetek eljussanak az izomszövetekbe, ahol azt energiává alakítja át. Minél több zsírszövet jut el az izomszövetekbe, annál nagyobb mértékű lesz a zsírvesztés, és annál nagyobb mértékű lesz az izomszövet növekedés.

Sportolókon végzett kísérletek alkalmával nyolc hét alatt 20% zsírveszteség volt tapasztalható, ez idő alatt az izomnövekedés elérte az 5%-ot.

A fentiek szerint elérhető egy olyan módszer, mely által egyre több súlyveszteség érhető el, mialatt az izmok egyre feszesebbé válnak.

CLA rákellenes hatása

A CLA fogyást és izomépítést elősegítő hatása mellett egyéb hasznos előnyökkel is jár, ilyen például a rákellenes hatása, valamint a vércukorcsökkentő hatása.

A CLA rákellenes hatásának alapjára még mai napig nem derült fény, ám az bizonyítékot nyert, hogy valóban csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, valamint a kialakult rákos megbetegedés esetén is, minden stádiumban csökkenti a tumor képződésének mértékét és sebességét.

Régebben azt gondolták, hogy a CLA antioxidáns hatásának köszönhető a rákellenes hatás, ám mára kiderült, hogy ez nem igaz, viszont maga a hatás valóban jelen van.

Nagy valószínűséggel a CLA a rákkeltő anyagokkal lép kapcsolatba, blokkolja a sejtosztódást, valamint megakadályozza vagy lassítja a sejthalált, így csökkenti a rákkeltő anyagok potenciálját.

Mivel a CLA minden stádiumban blokkolja a sejtosztódást, ezáltal alkalmazható rákos megbetegedés kialakulásának megelőzésére, valamint fennálló rákos daganat növekedésének mérséklésére.

CLA vércukor csökkentő hatása

A vércukorszint csökkentő hatása, valamint a zsírmentes testtömeg növekedés funkció szempontjából szorosan összefügg a CLA esetében.

A CLA nagy befolyással van a szénhidrát és zsíranyagcserére, valamint ma már bizonyított tény, hogy növeli a szervezet inzulinérzékenységét. Ebből adódik vércukor csökkentő hatása, ami cukorbetegek esetében is egy jobb állapotot idéz elő.

Kettes típusú diabétesz esetén különösen hasznos lehet, mivel elősegíti a cukor felvételét a vérből, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

Amennyiben valakinek a családjában korábban előfordult cukorbetegség, és lehet rá számítani, hogy esetleg örökölte a hajlamot, megelőzés szempontjából tökéletes eszköz lehet a CLA, ami növeli az inzulinérzékenységet, ezáltal késleltetheti, vagy teljesen megelőzheti a kialakuló cukorbetegséget.

Magas koleszterin és szívbetegség esetén

Mivel a CLA növeli az anyagcserét, szénhidrát cserét, ezáltal csökkenti a vér triglicerid szintjét is, ami erős kihatással van a koleszterin szintre és a szívbetegségekre.

Már önmagában a koleszterin szint csökkenése elegendő lenne ahhoz, hogy bizonyos esetekben megelőzze a szívbetegséget, ám ehhez még hozzájárul plazma lipid szint csökkenése, amit szintén elősegít a CLA, ami még inkább akadályozó tényező a szívbetegség kialakulása szempontjából.

A fentiek alapján látható, hogy a sikeres fogyás mellett igen erőteljes élettani hatásai vannak a CLA-nak, hasznos lehet rák megelőzésére, cukorbetegség kezelésére, szívbetegek esetén, valamint magas koleszterinszint csökkentésére.

Minden szempontból kiváló választás a CLA, nem csak fogyókúrázóknak, de minden olyan embernek, akik gyakran vannak kitéve erőteljes fizikai megterhelésnek.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.