Atkins diéta

Ezt a diétát harminc évvel ezelőtt dolgozta ki dr. Robert C. Atkins. Az Atkins diéta lényege a magas protein bevitel, továbbá a szénhidrátok majdnem teljes mértékű elhagyása. A szénhidrátok megvonását a szervezet úgy érzékeli, mintha nem jutna elegendő táplálékhoz, és ennek hatására a lerakódott zsírokat kezdi égetni.

Dr. Atkins felfedezése nagyon egyszerű, az ő elmélete szerint a hízás attól függ, hogy a szervezetünk lebontja-e teljes mértékben a szénhidrátokat. Ezért az Atkins diéta nem korlátozza a bevitt tápanyag mennyiségét, viszont szigorúan korlátozza a szénhidrátot.

A diéta nagyon szigorú, ezért a kezdeti eredmény gyors és látványos. Az Atkins diéta lényege, hogy az kifejezetten alacsony szénhidrát tartalmú étrend nagy mértékben csökkenti a szervezet inzulin szintjét, ami igen pozitívan befolyásolja anyagcserénket, gyorsabban és hatékonyabban bontja le szervezetünk a bevitt táplálékot, továbbá elkezdi feldolgozni az eddig lerakódott, le nem bontott zsírokat is.

Az Atkins diéta négy szakaszból áll. Az első szakaszban szinte csak tiszta fehérjét lehet fogyasztani, húsféléket, halat, tojást. Szénhidrátból napi 20 gramm engedélyezett, ez is kizárólag zöldség formájában. Kenyeret, gabonaféléket tilos fogyasztani. Tiltott az összes tejtermék. Napi háromszori étkezés ajánlott, de lehet többször is, ez mindenkinél változó. A kezdeti nehézségek miatt előnyös, ha kiegészítésként vitamint és ásványi anyagokat fogyasztunk.

A szervezet átállása az új étkezési módra gyakran tünetekkel jár. Gyakori a fejfájás és szédülés, ebben az esetben emeljük a bevitt folyadék mennyiségét, továbbá fogyasszunk több káliumot és nátriumot, ezáltal a tünetek szűnni fognak. Az első fázis általában két hétig tart, de ez növelhető abban az esetben, ha nagyobb mértékű fogyást szeretnénk elérni.

Figyeljük szervezetünk reakcióit, amikor már ez az étkezési rend természetes és "kényelmes" számunkra, ott átléphetünk a második fázisba, amikor 5 grammal növelhetjük a napi szénhidrát bevitelt, de továbbra is csak zöldségek formájában. Ebben a szakaszban heti másfél kilogramm fogyás a normális. A második szakaszt addig folytassuk, amíg hozzávetőlegesen 5 kg súlyfeleslegünk marad.

A harmadik szakaszban heti 10 grammal növelhetjük a szénhidrát mennyiséget. Ez a szakasz az előkészítő megelőzés. Addig folytassuk, amíg a súlyleadás meg nem áll teljesen, ez hozzávetőlegesen 4-6 hétig tart. Ebben a fázisban már péksütemények is fogyaszthatóak, főként Atkins receptek szerintiek. Ebben a fázisban fokozatosan kell növelnünk a szénhidrát mennyiséget, míg létre nem jön az úgynevezett "szénhidrát-egyenlőség".

Ez az érték napi 40 és 120 gramm között van. Lényege, hogy pontosan annyi szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe, amennyire szükségünk van, és testünknek ne kelljen azt raktározni. Ez az érték több tényezőtől függ. Befolyásolja az életkor, a nem, a munkavégzésünk jellege, továbbá a napi fizikai terhelésünk mértéke.

A negyedik szakaszt a megőrzés szakasza. A harmadik szakasz végére elért szénhidrát mennyiséget kell megtartani, így elkerülhető, hogy rövid idő alatt semmissé tegyük az eddig elért eredményeinket.

Az Atkins diéta ideje alatt fogyasztható ételeket megtalálhatjuk sok helyen, továbbá az ételek szénhidrát tartalmának mértékét is. Legbiztosabb, ha dr. Robert C. Atkins könyvét vesszük ehhez alapul. Ebben a könyvben találhatunk recepteket, fehérje táblázatot, továbbá hasznos adatokat arra vonatkozólag, hogyan érdemes teljes mértékben kivitelezni az Atkins diétát. Sok sikert a diétához, és jó egészséget mindenkinek!

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.