Aminosav - aminósavak

Az aminósavak olyan szerves vegyületek, melyek molekuláiban aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Jelentőségük kiemelkedő minden élő szervezet számára, mivel ezek a fehérjemolekulák, azaz a proteinek alapvető építő elemei. Az élőlények szervezetében 25 féle aminosav található, amiből 20 fehérjeépítő, ezek a fehérjék elsődleges szerkezetét foglalják magukban. A szervezet fehérjéinek újraképzéséhez szükséges az aminosav, mely aminósavakat a táplálék útján veszünk magunkhoz. Ebből adódóan a fehérjeszükséglet tulajdonképpen aminosav szükségletet jelent. Az ember testének fehérje tartalma hozzávetőlegesen 15%.

A fehérjék értéküket tekintve különbözőek, értéküket aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű fehérjék, más néven komplett fehérjék, az aminósavakat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, ezért ezek a legszükségesebb fehérjeforrások. Ide tartoznak az állati eredetű fehérjék, a tojás, tej, hal és a húsfélék. A másodrendű, azaz inkomplett fehérjék aminósavak tekintetében hiányosak, ezért önmagukban nem elegendőek, csak más fehérjékkel kiegészítve. Ezek többnyire a növényi eredetű fehérjék, és nem teljes értékűek a szervezet működése szempontjából.

Az ember fehérje vesztesége a vizeletben, székletben, verejtékben, körömben, hajban és a hámló bőrben kimutatható. Ez egy felnőtt esetében naponta hozzávetőlegesen 25 gramm fehérje veszteséget jelent. A fehérje minimumnak mindenképpen felette kell lenni a fehérje vesztésnek, ez a legkisebb fehérjebevitel, amire feltétlenül szüksége van az emberi szervezetnek.

A felnőttek aminosav szükséglete fehérjék által, testtömegre számolva 1 g/kg. Ez a mennyiség dupláját jelentheti, ha fizikai munkavégzéssel foglalkozik valaki, vagy aktívan sportol, illetve bármilyen fizikailag megterhelő tevékenységet folytat. A fehérje bevitel során ne felejtsük el figyelembe venni a fehérjék aminosav összetételét.

A gyermekek fehérjeszükséglete nem egyenletes, hiszen a növekedésük sem az. Ennek tudatában úgy kell megállapítani fehérje bevitelüket, hogy mindig elegendő aminosav álljon rendelkezésükre. Ezt még megnöveli az a lehetőség, ha a gyermek aktívan sportol. Életkor és fizikai megterhelés függvényében egy gyermek fehérjeszükséglete a 75 grammot is elérheti naponta. Elsősorban állati fehérjékre van szükségük, hogy teljes értékű aminósavakhoz juthassanak hozzá.

A kismamák fehérjeszükséglete terhesség alatt mindössze naponta 10 gramm plusz fehérjebevitelt igényel, szoptatás alatt többet. Az anyatej fehérjetartalma magas, átlagosan 100 gramm elválasztott tej esetén 2,4 g fehérjét kell számolni, ami azt jelenti, hogy naponta minimum 20 gramm többlet fehérjére van szüksége a szoptató kismamának, mint a terhesség előtt. Ez nem elhanyagolható, hiszen a gyermek immunrendszerét és növekedését erősen befolyásolja a kismama aminosav háztartása.

Az idős embereknél különösen fontos a táplálék gondos megválasztása több szempontból is. Az idő előrehaladtával változik a táplálék bevitel mértéke, továbbá a fehérjék hasznosulása erőteljesen csökken. Mindemellett a fehérjeveszteség hasonló mértékű, mint fiatalabb korban. Éppen ezért az aminósavak szempontjából roppant fontos, hogy testtömegenként legalább 1,5 gramm fehérjét vigyünk be a táplálkozás során naponta. Ezt nagyon kevesen veszik figyelembe, így a már alapvetően csökkent immunrendszer még könnyebben támadhatóvá válik, ami betegségekhez vezethet. Már azzal sokat tehetünk, ha növeljük a bevitt fehérjék mennyiségét és minőségét, főként 60 éves kor fölött ajánlatos erre különösen odafigyelni.

A fehérjék lebontása a gyomorban kezdődik a gyomorsav által, ezért nagyon fontos, hogy fehérjebevitel alkalmával ne igyunk sokat, mert azzal felhigítjuk a gyomorsavat, ami egyenes út ahhoz, hogy ne tudja lebontani a fehérjéket, így az aminosav tartalom nem jut el rendeltetési helyére. A gyomor után a hasnyálmirigy bontja tovább az előemésztett fehérjét, az így lebontott aminósavakból álló molekulák már könnyebben felszívódnak és továbbítódnak a sejtekhez. Amennyiben túl sokat iszunk evés közben, vagy nem rágjuk meg rendesen az ételt és túl nagy darabok kerülnek a gyomorba, akkor a gyomorból tovább jutott fehérje is nagyobb lesz, mint hogy azt könnyedén le tudná bontani a hasnyálmirigy, így a végeredmény az lesz, hogy sokkal kevesebb aminosavhoz jut szervezetünk, mint amennyit a fehérje valójában tartalmaz.

Ebben az esetben máris hamisak a fent leírt számítások, hiszen annak csak egy része kerül beépítésre, továbbá a legtöbb ételallergiának is itt keresendő a gyökere. Kimutathatóan a legtöbb ételallergiás tünetekben szenvedő betegnek csökkentek, vagy teljesen megszűntek a tünetei, amint az emésztését helyre állították. Sajnálatos módon, a le nem bontott fehérje már csak a későbbi folyamatok során bomlik le, ami egyenes úton távozik a szervezetből, ez nem csak pazarlás, de nagy mértékben meg is terheli a szervezetet. Nagy valószínűséggel sokszor elég annyi, hogy adjunk elegendő időt a magunk számára, amit a táplálkozásra fordítunk, és bármennyire rohanunk, együnk nyugodtan.

Az aminósavaknak néhány formája aktív anyagokká, hormonokká vagy enzimekké alakul, továbbá más aminósavakká válik, vagy egyszerűen csak lebomlik, ezáltal energiát szolgáltat. Léteznek az aminósavak csoportjában néhány olyan aminosav, mely a szervezetbe jutva önálló hatással bír és azonnal beépül. Az étrendkiegészítőknek és a testépítő táplálékkiegészítőknek ezek az alapjai.

KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.