Allergia

Az allergia egy tünet, egy reakció, az immunrendszer egy válasza valamely anyagra, melyet valamilyen oknál fogva a szervezet nem fogad el, képtelen feldolgozni, vagy egyszerűen kiválasztani, mintegy méreganyagként kezeli, holott normál esetben semmilyen méreganyagot nem tartalmaz. Ezek az anyagok az allergének, melyek az allergia tüneteinek kiváltói. Ezek lehetnek pollenek, állati szőrök, különböző élelmiszerek vagy adalék anyagok, gyógyszerek összetevői, vegyszerek, és még sok más anyag.

Az allergia egy túlérzékenységi reakció az allergénekre, mely származhat öröklődés útján vagy más módokon. Az allergén anyag szervezetbe jutása különböző anyagokat szabadít fel a szervezetben, mely által különböző mértékű gyulladást vált ki, melynek megjelenési formája egyénenként változhat. A reakciók korlátozódhatnak a légutakra, tüdőre, szemre, ezeket főként a pollenek idézik elő, továbbá a szénanátha az orrnyálkahártyát veszi célba. Ezek a leggyakoribb tünetek, melyeknek az oka allergia. Kerülhet allergén anyag az emésztőrendszerbe, mely főként hasi fájdalmakkal, vagy kiválasztási problémákkal járhat, de nagyon gyakori több allergia esetén is a bőrön jelentkező elváltozások, mint például az ekcéma. Súlyosabb allergia esetén a tünetek az egész testre kiterjedhetnek, mely sokkos állapotot, továbbá életveszélyt is előidézhet.

Az allergia kimutatására kétféle eljárás létezik. A vérvizsgálat útján nagyon sok olyan molekulát lehet kimutatni a szervezetben, mely az allergénekkel kapcsolatba léphet. Gyakoribb a provokációs teszt, melynek során minimális allergén kivonattal hozzák kapcsolatba a szervezetet, ezzel tesztelve a reakciót. Egyik módszer sem tökéletesen megbízható az allergia tesztelésére és kimutatására.

Gyógymódok nem léteznek az allergia kezelésére jelen pillanatban. Léteznek különböző készítmények, melyek az allergia tüneteit enyhítik, de nem gyógyítják. Az allergia legkézenfekvőbb, és jelenleg egyetlen gyógymódja, az allergén anyag kerülése. Néha ez az eljárás segít abban, hogy az allergia visszahúzódjon, esetleg megszűnjön, különösen étel allergia esetén. A gyógyulás gyermekkorban a legesélyesebb. Erre dolgozzák ki egyénre szabottan az eliminációs diétát, mely a tüneteket kiváltó élelmiszereket és adalékanyagokat teljesen kiiktatja az étrendből. A vegyi anyagok esetén ugyanez a helyzet, nagy odafigyeléssel kell megválogatni a tisztítószereket és kozmetikumokat, ezzel elkerülve az allergén anyagokat.

Tekintettel arra, hogy az allergia az immunrendszer elleni támadás, ezért a legjobb megelőzési módszer a szervezet immunrendszerének erősítése. Ez nagyon sok módon lehetséges. Legegyszerűbb módja a vitaminok és nyomelemek, fehérjék és további táplálékkiegészítők nagy mennyiségben való bevitele. Amennyiben a vitaminokból és nyomelemekből mindig több áll rendelkezésre, mint amennyi alapvetően szükséges a szervezetnek, úgy egy allergiás tünet megjelenésekor az immunrendszernek több esélye van a védekezésre.

Az sem ritka eset, hogy az allergia egy betegség, vagy egy gyógyszer hatására alakul ki. Ezért érdemes az allergia megjelenésekor teljes belgyógyászati kivizsgálást végeztetni, hiszen ha maga az allergia a tünet, akkor a betegség kezelésével egyidejűleg jó eséllyel az allergia is megszűnik. Ezért érdemes az allergén keresése helyett arra figyelni és energiát befektetni, hogy az esetleges betegségeket találjuk meg és kezeltessük, továbbá az immunrendszert erősítsük.

A legtöbb allergia, főként az étel allergia, csecsemő korban vagy kisgyermek korban jelenik meg, mely jó esetben pár év alatt elmúlik, a gyermek kinövi azokat. Ez nem tévesztendő össze az étel intoleranciával, melynek tünetei nagyon hasonlóak az allergia tüneteihez. Az étel intolerancia esetén hiányoznak a szervezetből azok az enzimek, melyek segítsége nélkül képtelen a személy megemészteni bizonyos élelmiszer fajtákat. Az allergia az immunrendszert támadja, ezért azt kell erősíteni, ezért nagyon fontos csecsemő korban az anyatejes táplálás, ami a legjobb módja a stabilitás létrehozásának. A csecsemő étrendjébe fokozatosan vezessük be a szilárd táplálékot, hiszen azok allergizálóak lehetnek. Amennyiben az allergia öröklött, a fokozatos bevezetéssel könnyedén és idejekorán felfedezhetjük az étel allergiát.

Az allergia terjedése napjainkban köztudott, ám ez nem úgy terjed, mint egy vírus. Saját magunk teszünk érte, nem is keveset. Életvitelünk folyamatos változása, és az allergének folyamatos növekvő száma segíti elő a terjedést. Életmódunk rohanó és stresszes egyre inkább, ez a táplálékkal kapcsolatos allergia kedvezőtlen alakulását idézi elő, hiszen egyrészt, nem adunk elegendő időt szervezetünk számára a nyugodt emésztésre, továbbá a gyorséttermek és félkész ételek rengeteg adalékanyaga az allergének melegágya. A vegyszerek száma egyre növekszik a háztartásokban, ami szintén az allergének növekvő számát jelenti, amivel kapcsolatba kerülhetünk. Mindehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy rohanó életmódunk folytán elfelejtünk elegendő pihenést biztosítani szervezetünknek, ami egyenes út az immunrendszer fokozatos gyengüléséhez. Ebből láthatjuk, hogy az allergia jó eséllyel elkerülhető, ha jobban figyelünk szervezetünkre, és megadunk minden lehetőséget a test számára, hogy jól működhessen.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.