90 napos diéta


A ruházathoz, hajviselethez, zenéhez hasonlóan, a testfelépítésnek is időszakonként más és más a divatirányzata. Pár évtizeddel ezelőtt minden nő Marilyn Monroe-hoz akart hasonlítani, aki valljuk be, nem volt éppen nádszálvékony. Akkoriban ez volt a csinosnak, tökéletesnek tartott külső. A divatirányzatok, stílusok változnak. Napjainkban a topmodellek alig haladják meg a 40 kg-os testsúlyt. Nem mondom, hogy ezt kell követni. Találjuk meg az arany középutat. Tegyünk magunk elé egy célt, hogy mi lenne a mi számunkra az ideális testsúly, és próbáljuk meg azt elérni.

A fogyókúrának nagyon sok módja lehet. Vannak hatékony és kevésbé hatékony módszerek. Léteznek „csodaszerek”, melyek segítségével tíz perc alatt fogyhatunk tíz kilókat, azután a következő tíz percben visszahízzuk a dupláját. Nem a gyorsaság a leginkább befolyásoló tényező egy diéta során, sokkal inkább az, hogy mennyire tartható az elért eredmény.

Mostanában elég elterjedt a 90 napos diéta, sokan alkalmazzák, ellenben kevesen tudják, hogy miben is különbözik ez a többi diétától.

A 90 napos diéta megváltoztatja szervezetünk működését.

Mondhatjuk azt is, hogy visszaállítja az eredeti működésének megfelelő folyamatot. Alapvetően a szervezet anyagcseréjét állítja be optimális sebességűre, hiszen az elhízás nem más, mint az anyagcsere szabálytalan működése.

Pár évvel ezelőtt már volt egy ehhez hasonló törekvés, a testkontroll. A 90 napos diéta sokban hasonlít hozzá, hiszen ugyanúgy az ételtípusok szétválasztásán alapul. A testkontroll egy nézőpontot adott, míg a 90 napos diéta egy konkrét programot kínál, mely meghatározott ciklusokban, meghatározott ideig tart, konkrét eredményekkel.

A program kissé bonyolultnak tűnhet első olvasásra, de mint minden mást, ezt is nagyon gyorsan meg lehet szokni. A diéta 90 napig tart, négynapos, ismétlődő cikluson alapul. A négynapos szakaszok során protein, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapok váltják egymást. A sorrend kötött, és az étrendben semmit nem szabad elhagyni. A nagyobb hatásfok érdekében, havonta egyszer érdemes víznapot tartani, mely közvetlenül a gyümölcsnap után következik, de ez nem kötelező. Amennyiben konkrét étrendet állítunk össze, és tartjuk is magunkat hozzá, az eredmény garantált. Rövid idő alatt hozzá lehet szokni, és sokkal könnyebb állhatatosnak maradni, mint egyéb, éheztető diéták során.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy miért is működik a 90 napos diéta, és mitől sokkal magasabb a hatásfoka, mint egyéb módszereknek. Az ételek szétválasztására azért van szükség, mert a különböző ételek lebontásához különböző emésztőnedvek szükségeltetnek. A lebontáshoz szükséges emésztőnedveket a szervezet állítja elő, mindig azt az összetételt, melyet az adott táplálék igényel. Amennyiben hagyományosan étkezünk, gyakran előfordul, hogy teljesen ellentétes kémhatású gyomornedvet választ ki szervezetünk, melyek így semlegesíthetik egymást.

Minek alapján válasszuk szét az élelmiszereket? Nagyon egyszerű a kérdés. A protein vagy fehérje az állati eredetű élelmiszer, a húsok és a tejtermékek. A szénhidrátok növényi eredetűek, de mi a különbség a szénhidrát és a keményítő között? Keményítők a zöldségfélék, szénhidrát a tészta, rizs, cukor, édességek és az üdítők. A zöldségeket bármilyen emésztőnedv képes lebontani, ezért ezzel könnyű dolgunk van.

Napi étrendünket a következőképpen alakíthatjuk. Reggelire csak egy kevés gyümölcsöt együnk, és mindenféleképpen legalább egy órát várjunk a következő étkezésig. Ezen ne változtassunk a diéta során, minden reggel így induljon a nap.


1. protein, illetve hús nap

Ezen a napon fogyaszthatunk főtt és sült húsokat, tejterméket és sajtot. Amennyiben levest fogyasztunk, mindenképp tészta nélkül legyen. Salátát bármennyit ehetünk, de olaj nélkül készítsük el. Az ebéd és a vacsora lehetőleg ugyanaz legyen.

2. keményítő nap

Ezen a napon bármilyen főtt zöldséget ehetünk. Salátát ezen a napon is bármennyit ehetünk, továbbá a vacsora ezen a napon is lehetőleg ugyanaz legyen, mint az ebéd.

3. szénhidrát nap

Bármilyen tésztaféle fogyasztható ezen a napon, továbbá akár édesség is kis mennyiségben.

4. gyümölcs nap

Bármilyen gyümölcs és gyümölcslé fogyasztható ezen a napon, bármilyen mennyiségben.

A 90 napos diétát tartsuk 90 napon keresztül, és az eredmény garantált. Gyomorfájást és fáradékonyságot elkerülendő, fogyasszunk sokkal több folyadékot, mint normál esetben, továbbá emeljük meg a vitamin és ásványi anyag bevitelünket. Ezzel jobban érezzük magunkat és a diétát is sokkal könnyebb tartani.
KapcsolatFogyókúra - DiétaAdatvédelemOldaltérkép
Honlapkészítő Program
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.